Когато спазваме диета, ние се придържаме към определен хранителен план. Изключваме редица храни, съставки, които биха възпрепятствали отслабването ни, като пшеничното брашно. Много диетични режими позволяват консумацията на хлебчета, палачинки, кексове, но ако са приготвени с точните съставки. Затова изборът на брашно е ключов.

Хубавото е, че във всеки биомагазин и в повечето супермаркети може да намерим безглутенови брашна, като брашно от сорго, амарант, нахут, които са чудесни за диета. С кои други може да замените обикновеното брашно, когато искате да отслабнете, вижте в следващите редове.

Бадемово брашно

Това е едно от най-разпространените брашна, което не съдържа глутен. Може да го ползвате за приготвянето на диетични десерти, палачинки, хляб. Бадемовото брашно съдържа много минерали, като желязо, магнезий, калций, калий, мед и манган. Добър източник е на витамин Е и мононенаситени мазнини, пише Az-jenata.bg.

Брашно от кафяв ориз

Интересно брашно, което може да ползвате за приготвянето на хрупкава коричка на риба, месо, за сгъстяване на сосове, да го комбинирате с друго безглутеново брашно, когато си правите хляб, десерти. Брашното от кафяв ориз е богато на протеини и фибри, като и двете могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвната захар и излишните килограми. Консумацията му осигурява желязо, витамини от група В, магнезий и манган, както и растителни съединения, наречени лигнани, които се грижат и за здравето на сърцето.

Царевично брашно

Обикновено се използва като сгъстител, но с него се получават и чудесни диетични хлябове. Може да го комбинирате и с други безглутенови брашна. Има високо съдържание на фибри, лутеин и зеаксантин, които са антиоксиданти и допринасят за здравето на очите. Царевичното брашно съдържа още витамин В6, тиамин, манган, магнезий, селен.

Кокосово брашно

Когато приготвяте с него хляб, десерти, трябва да знаете, че абсорбира повече течности, в сравнение с бадемовото или обикновено брашно. Кокосовото брашно има лека текстура. Съдържа лауринова киселина, която осигурява повече енергия, може да помогне за понижаване нивата на лошия холестерол. Кокосовото брашно е чудесно допълнение към вашата диета, ако имате алергия към орехи, глутен и искате да си набавите повече фибри.

Брашно от елда

Тъй като брашното не съдържа глутен, печивата с него могат да станат по-ронливи, затова е добре да го комбинирате с други безглутенови брашна като брашно от кафяв ориз. Консумацията му ще ви осигури ценни хранителни вещества, като желязо, фолиева киселина, магнезий, цинк, манган и фибри.