Шведски експериментатори и художници търсят човек, който през целия си живот няма да прави нищо и ще получава редовна заплата (а после и пенсия). При това той дори не е длъжен да лентяйства – ако иска, може да си намери нормална работа, но въпреки това ще си получава заплата „за нищо“.

Как е възможно и в какво е смисълът на експеримента? Историята е интересна. През 2017 година властите на град Гьотеборг обявяват конкурс за най-добър дизайн на железопътна гара. Печелят го двама местни жители – Саймън Голдин и Якоб Сенеби, които получават около $750 000. Двамата решават да употребят парите по своеобразен начин, харчейки ги за социален експеримент. Те просто искат да разберат какво ще се случи с човек, който е назначен като „професионален лентяй“ за цял живот.

В името на справедливостта, избраният кандидат все пак ще трябва да прави нещо. Всеки ден той ще трябва да идва на същата железопътна станция и да бие по часовника, което ще включи лампички около него, така хората ще знаят, че индивидът е започнал да работи. През останалата част от деня, той може да не прави нищо, до вечерта, когато трябва да дойде пак и отново да бие по часовника, за да изгаси светлинките. Така той ще оповестява края на работния си ден.

За това нещо той ще получава около $2300 (4000 лв). Предвидени са даже социални придобивки и отпуска. Но какъв е смисълът? Голдин и Сенеби честно отговарят, че смисъл няма… И по- точно, смисълът е в това, че експериментът е безсмислица.

Превод и редакция: Trafficnews.bg