Често собствениците дори на сравнително големи апартаменти, съчетават няколко стаи, за да направят жилището по-просторно и практично. А какво да кажем за обитателите на малките студиа, при които няма избор и обикновено две стаи в една е решение, за да се радват на относителен комфорт.

Сред най – трудните за комбинация стаи са спалнята и холът, където е необходимо да се подходи към въпроса със зонирането, осветлението и организирането на нещата много разумно.

Ето няколко неща, които трябва да съобразите:

1. Претеглете плюсовете и минусите

Премислете внимателно за необходимостта от комбиниране на спалнята с хола, защото това е много важно решение, което ще бъде доста трудно и скъпо да се промени. Много дизайнери препоръчват спалнята винаги да остане отделна стая, дори и да е малка. Но ако личното пространство не ви интересува или просто няма друг изход, тогава действайте и комбинирайте.

Според някои дизайнери комбинирането на спалнята и хола не е най-добрата идея, тъй като интегрирането на общи и лични площи е неудобно за използване, пише Idei.bg. Нищо чудно тъй като апартаментът е предимно жилищна площ, един ден да установите, че дневната-спалня е превърната в голяма спалня с телевизор, а гостите, удобно седнали на леглото, гледат филма и разговарят с вас. Тази опция не е подходяща за всеки, особено ако често приемате посетители.

2. Правилно разграничаване на зоните

В обединението на дневната и спалнята е важно да се прави разлика между публични и интимни зони в стаята. И това може да стане чрез добрите стари помощници: завеси, дървени или стъклени прегради, шкафове или стелажи, плъзгащи се врати и, разбира се, паравани. Ако те са мобилни, тогава лесно ще бъдат затворени и по този начин ще се скрие частната зона от любопитни очи.

3. Подиум за леглото

Визуално е възможно да се зонира стая не само с помощта на прегради и мебели, но и чрез различно ниво на пода. Доста практично и ефективно решение може да бъде подиум , който обикновено означава границите на спалнята. Освен това, вътре е доста удобно да се съхраняват рядко използвани неща. А ако организирате осветлението на подиума, можете да постигнете и прекрасен визуален ефект, който ще направи интериора по-интересен.

4. Легло или диван?

Всъщност, спорът "диван или легло" не отшумява. Но както показва опитът, от практическа гледна точка най-рационално е да се избере сгъваем диван със скрити отделения за съхранение на вещи или трансформиращо легло. Освен това, днес има много красиви и качествени модели, така че изборът е огромен.

Идеалният вариант е да имате и двете. Но това е само при условие, че не е нужно да поставяте мебелите близо и можете да минете от единия край на стаята до другия спокойно.

5. Подредбата на дневната

При зонирането на дневната не е необходимо да се използват глухи прегради, особено ако няма прозорци или достатъчно естествена светлина. За да не стане в стаята тъмен ъгъл, рафтовете са отлични като преграда.

Създайте центъра на дневната там, където са разположени телевизора и дивана, доколкото е възможно по - далече от леглото. По този начин минимизирате риска гостите ви да виждат леглото ви. Но ако искате да гледате телевизия не само в хола, но и в спалнята, внимателно изберете място за него, така че екранът да може да се мести и да вижда и от двете зони.

6. Правилното място за леглото

Разбира се, мястото, където спите, не бива да е срещу вратата. Изберете зона, близо до прозореца или създайте малък изолиран ъгъл, разделен от плъзгаща се врата или екран.

7. Избор на мебели

Тук не е място за масивни дивани, големи гардероби и излишни мебели. По-добре е да обърнете внимание на леките многофункционални мебели със скрити отдели, които няма да заемат много място, но ще ви позволят да използвате наличното пространство до максимум.

8. Единството на интериора

В преследването на визуалната разлика между спалнята и хола, не трябва да забравяме, че това е една стая. Затова трябва да изглежда хармонично. Следвайте единен стил и не избирайте различни области с коренно различни цветове. Отлично решение би било да се избере една цветова схема, но ако все още искате малък контраст - просто използвайте по-тъмни нюанси в спалнята и леки в спалнята или обратно.

9. Сценарии за осветление

Зонирането не трябва да бъде само от прегради, нива на пода или мебели, но и с помощта на осветлението. Изберете по – ярки лампи за хола и по – приглушена светлина за спалнята.

10. По-различно решение

Ако не се страхувате от извънредни решения и сте готови на експерименти, използвайте вертикално зониране на пространството. Това означава да поставите леглото под тавана. Доста интересен изход, който също спестява много място. Единственото нещо - не трябва да се страхувате от височини, а таваните в апартамента трябва да бъдат достатъчно високи, за да реализирате този план.