Всяка една декада от живота е изпълнена с множество предизвикателства.Ако 20-те са време за купони, забавление и начало на кариерата, за създаване на семейство, 30-те са на издигане в работата, на утвърждаване, на пътувания.

И идват 40-те. Децата са поотраснали, вече имате стабилна кариера, което означава, че може да обърнете повече внимание на себе си, на човека до вас, а защо не и да промените или предизвикате себе си.

Ето 10 неща, които трябва да направите преди 40 г., за да стъпите в следващата декада с нови идеи и предизвикателства.

Казвайте „не"

Въпреки че има причини да казвате "да" на нещата, които са извън зоната ви на комфорт, Ерика Корман, която е психотерапевт, също подчертава важността на "не". Дори да не знаете с абсолютна точност защо не искате да правите нещо, да работите с определен човек или да правите конкретна задача, отхвърляйки нещо, вие показвате характер.

"В средата на живота си е време да осъзнаеш, че животът е кратък и няма време да го губите в неща, с които не се чувствате добре или които не смятате правилни за вас", казва тя.

Скочете с парапланер

Няма нищо по-вълнуващо от тръпката и добрите вибрации, които идват от скачането от самолет. Това е риск, но е и предизвикателство. Излезте от зоната си на комфорт и така ще се научите как да се справите с вашите страхове.

Простете си

Ако в досегашния си живот има неща, за които се самообвинявате, съжалявате или ви носят обремененост, е време да си простите. Бъдете благодарни за всичко, което сте постигнали досега, ценете истинските и стойностните неща, които сте постигнали. Така ще се почувствате по-леки, по-щастливи и ще започнете да оценявате живота си.

Пътувайте като местен

Ако вече сте имали шанса и щастието да посетите всички онези места, като Ню Йорк, Лондон, Париж, Рим, или където и да е по света, защо не се върнете, но влизайки в ролята на местен.

Вместо да гледате" забележителностите", разберете къде градските жители прекарват времето си. Излезте от веригите и прекалено комерсиализирани ресторанти и вечеряйте в някой квартал. Истинското автентично изживяване ще ви даде много по-голяма оценка за тези градове и ще се насладите на културата.

Говорете пред хора

 

Има хора, които не искат да говорят пред публика, защото се страхуват, срамуват и не се чувстват сигурни. Сега е времето да се изправите пред страховете си и да видите, че светът не свършва. Поемете въздух, съберете смелост и го направете. Ще се почувствате по-уверени и сигурни в себе си.

Стремете се към мечтаната работа, а не към сигурната

Ние всички имаме гледна точка за това какво е постижимо и какво е извън нашия потенциал - от любовния живот до кариерата ни. Но когато приближите 40-те , е време да поставите по-ясни и по-големи цели.

Ако искате нещо по-различно в кариерата, рискувайте. Ако се налага, изкарайте курс или допълнителна квалификация, но поемете предизвикателството и се насочете към дейност, която обичате и която ви носи удовлетворение.

Купете си нещо, което много харесвате

Да, да. Всички знаем колко е важно да харчим разумно, да обмисляме всяка покупка и да пестим за черни дни. Но животът е пред вас, тук и сега и е време да го изживеете. Поглезете се и си купете нещо, което много искате (и което можете да си позволите). Скъпи обувки, часовник или чанта. Гледайте на това като на инвестиция в собственото си самочувствие и се насладете.

Започнете нов спорт или хоби

Никога не е късно да опитате нещо ново, особено по отношение на хобита или спорт, които могат да ви донесат радост. В края на краищата, децата - ако ги имате - са натоварени непрекъснато с нови кръжоци и уроци.

Защо и вие да не започнете йога или клас по пластика, или да вземете уроци по китара….Това ще ви върне назад във времето и ще ви направи щастливи.

Отървете се от токсичните хора около вас

Как изразходвате вашата енергия? Понякога имате ли усещането, че сте уморени, сякаш сте свършили цялата работа на света, а реално сте били на среща с приятелка? Или се прибирате у дома с нежелание и потиснатост?

Това е знак, че сте заобиколени с хора, които не ви носят удоволствие от общуването, а депресират. Сега е времето да се отървете от тях. Следващият път откажете срещата, ако се налага, разделете се с човека до вас, който не ви носи удовлетворение, направете нова крачка. Но нека това да бъде внимателно обмислено, а не емоционално временно състояние.

Пътувайте без план

Знаете, че винаги сте искали да го направите. Отивате на летището, избирате дестинация и отивате – без план, без предварително резервиран хотел. След това се върнете от друго място. Това е свобода, предизвикателство, авантюра, изживяване за цял живот. Ще видите, че е по-забавно, отколкото си мислите.

 Източник: Profit.bg