Италия е родоначалник на кулинарното изкуство. Вкусът на италианската кухня е несравним, още по-малко пък може да го сбъркате с някой друг. Въпреки разпространеното мнение, че Италия е родина на пастата и пицата, тук може да опитате още много други ястия, на които е трудно да се устои.

Салата Капрезе (caprese)

[/userfiles/files/pom.jpg]


Името ѝ е дадено в чест на остров Капри. Тази салата е едно от най-популярните италиански ястия. И не само това. Тя е много патриотична. Всеки продукт в нея символизира един от цветовете на италианското знаме. Сиренето моцарела и доматите се нарязват на парчета, подреждат се в чиния, като се редуват с листенца босилек.


Фритата (frittata)

[/userfiles/files/a2ecc70c3e50t.jpg]


Това ястие е италианска версия на омлета. Приготвят го с различни плънки – сирене, зеленчуци, колбас или месо. Може дори да сложат паста или картофите от снощната вечеря. Обикновено се приготвя на тиган, а след това се запича във фурната.
При приготвянето на неаполитанската фритата често използват макарони. А традиционната съдържа праз и пармезан. Впрочем италианците не слагат във фритатата продукти, които са много водни.


Брускета (bruschetta)

[/userfiles/files/brusketi-homemade.jpg]


Като леко мезе или като предястие, в Италия ще ви сервират нещо, подобно на топли сандвичи. В превод „брускета” означава „запечен на въглища”. За брускетите използват предимно чиабата, но може и друг подобен вид хляб. Основата обаче е неизменна – препечени на грил или скара филийки, намазани с чесън и зехтин. Отгоре слагат различни неща – шунка, моцарела, домати, маслини... Най-популярните са с домати и босилек, пише Cluborfei.com

Качуко (cacciucco)

[/userfiles/files/ce7646a74c54cecf1c05442c71f02147_XL.jpg]


Супа от морски дарове, много популярна в пристанищното градче Ливорно, в Тоскана. Качуко е гъста супа. Приготвя се, като се смеси рибен бульон, доматено пюре и червено вино и се добавят морските дарове. Италианците имат оригинални традиции: според обичая в качуко трябва да има толкова видове риба, колкото са буквите „с” в думата  cacciucco. Т.е. в качуко трябва да има не по-малко от 5 вида риба.

Канелони (cannelloni)

[/userfiles/files/italienische-canneloni.jpg]


Една от разновидностите на пастата, толкова популярна в Италия. Канелоните са паста във вид на тръбички с диаметър 2-3 см и дължина около 10 см. Първо се сварява, а след това тръбичките се напълват със сирене, сметана, спанак, месо и други продукти и се запича във фурната.

Ньоки (gnocchi)

[/userfiles/files/gnocchi-cheese-bake1.jpg]


Това са италианските кнедли. Правят се от картофи, грис, сирене, сервират се с доматен или друг сос. Ядат се самостоятелно или като гарнитура. В различните части на Италия се правят по различен начин. Малките ньоки се наричат „ньокети”.

Калцоне (calzone)

[/userfiles/files/calzone.jpg]


Един от видовете пица – затворена. След поставянето на пълнежа я сгъват на две във формата на полумесец. Ястието е типично за централните и южни райони на Италия. Там го използват за мезе. Пълнят калцонето, както им харесва – със зеленчуци, гъби, колбас, сирене и дори плодове. Има и друго име за това ястие – panzerotto. Истинския аромат може да усетите само когато разтворите пълненото тесто.

Котлет по милански (cotoletta alla Milanese)

[/userfiles/files/Italyanskie-Blyuda-09.jpg]


В действителност това ястие не прилича толкова на котлет, колкото на виенски шницел. И до сега има спорове дали италианците са откраднали рецептата от австрийците, или обратно. Но факт е, че рецепта за котлет по милански има още в меню на краля от 1134 година. Свински пържоли с кост, пържени в панировка.

Тирамису (tiramisu)

[/userfiles/files/TIRAMISU.jpg]


И, разбира се, десертите. Тирамису има в ресторантите на почти всяка страна, но що е истинско тирамису, ще разберете само в Италия. Според традиционната рецепта то не се пече и съвсем не прилича на торта. Интересно е, че името се превежда „издигни ме нагоре”...

Каноли (cannoli)

[/userfiles/files/Cannolis_v21.jpg]


Десерт, който сте длъжни да опитате в Сицилия. Това е хрупкава вафлена пуричка. Пълнят я с маскарпоне, бита сметана или рикота и добават различни сиропи, вино „Марсала” или розова вода.