Районната администрация пристъпи днес към последващо събаряне на незаконни постройки в пловдивската „Арман Махала”.

Събарят се жилищни сгради, които са без каквито и да е строителни документи и книжа и са изградени върху терен общинската собственост. Сред тях е масивна къща на два етажа. 

Заповедите за премахване на незаконното строителство са потвърдени от съдебните институции, както в България, така и от Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Те са били изградени на терен, който е общинска собственост, без каквито и да е строителни документи и книжа. 

Багерите са били придружавани от полиция. 

Припомняме, че по време на акциите в ромската махала, жителите подадоха колективен иск до съда по правата на човека в Страсбург. Те сезират европейските съдии заради нареденото от властите разрушаване на техните единствени домове "без да бъдат защитени от бездомност". 

Историята е от през април 2016 година, когато общинските власти в Пловдив започнали разрушаването на ромски къщи в кв. "Хаджи Димитър". Тогава БХК подали искане до Европейския съд за правата на човека да защити ромите.

Правозащитниците поискали съдът "да укàже на държавата да не разрушава домовете им, докато не подсигури алтернативно настаняване при човешки и неунизителни условия така, че да предотврати тяхната бездомност".

Още по темата ТУК