Уикендите в Пловдив са посветени на сватбите. Три дни музика, танци и фойерверки подлудяват жителите на три пловдивски квартала. Най-шумни обаче са празниците в Столипиново. Тонколоните кънтят до сред нощ, а хората в Източен и Тракия буквално се превръщат в част от гостите.

Сигнал след сигнал валяха цяло лято в редакцията на TrafficNews.bg. По време на четирите топли месеца хората бяха подложени на тормоз от веселящите се сватбари. Равносметката обаче - само 8 акта за шум от ромския квартал. Това съобщи пред наш репортер шефът на местното ФБР Ангел Славов.

По думите му, през целия период са констатирани само 8 нарушители, на които са съставени актове. Всяка глоба е по 1000 лева. Проблем пред властите е обаче трудната събираемост. Глобените отказват да плащат.

Ще ви припомним няколко случая, в които пловдивчани цяла нощ не са спали от пукотевиците и кючеците до малките часове на нощта.

Юни месец, събота вече, 23 часа. В жилището на пловдивчанка в близост до Централни гробища дори витрините са се тресели от фойерверки, викове на разгорещен водещ и мощни кючеци. 

Същия месец, в най-голямата жега, хората, живеещи до хотел СПС, са затваряли прозорците.

Месец юли.  Борбата на хората с ромските тържества вече е била предрешена, тъй като никой не взима адекватни мерки срещу шумовия терор. За една вечер са били подадени над 10 сигнала в полицията заради музиката на близката улица, но санкции е нямало.  Дори когато пловдивчани отивали да правят забележка на ромите, те размахвали  някакви  уж документи, че от полицията им позволяват и продължавали да надуват тонколоните, разположени в средата на улицата.

Няма делник, няма празник… музиката свири, кючеци се въртят, а за тези, които искат да спят или просто да прекарат спокойна вечер, спасение няма.

През август празненствата се провеждаха и през делничен ден. Четвъртък вечер заря в 11 часа е вдигнала на крак жителите в „Източен”. Тя е била съпътствана с маанета и разбира се викове по микрофона.

Статистика на МВР показва, че само за месец юли т.г. в Шесто РУ, чрез тел. 112, са били постъпили 151 сигнала за силна музика. При всички случаи на адресите са били изпращани автопатрули на районното управление за извършване на проверки и вземане на необходимото отношение.

Във времевия период 19.00 ч.- 24.00 ч. са се подавали едновременно няколко съобщения за нарушения на нощната тишина и последователността при отработването им е забавяло реакцията на полицейските екипи.

Според изискванията е необходимо и явяването на представители от Пловдивски общински инспекторат, които да извършат замерване на нивото на шума в помещенията и които вземат необходимите мерки съгласно Наредба за осигуряване на обществения ред на територията на Община Пловдив. Едно обаче не става ясно. При 150 сигнала само за месец, как са съставени само 8 акта, и то за целия сезон. 

Ако се водим по тази статистика за един месец, може да си направим груба сметка. За четири месеца сватби се падат около 600 сигнала. Ако при всеки от тях е съставен акт от местното ФБР, в хазната са щели да влязат повече от 600 хиляди лева. Друг е въпросът, че ромите не ги плащат.