Сладкарница иска от клиентите си 15 лева за такса „нож“, което всъщност се явява рязане на тортата. За иновативната такса съобщи Теодора Иванова от групата „Майките на София“. “Ако искаш да си купиш цяла торта от сладкарниците и помолиш едно парченце от нея да ти отрежат за консумация на място за детенце на четири години, което плаче за нея, освен цената на тортата, поискаха 15 лв такса "рязане". Такъв бил редът в тези сладкарници. Редно ли е? Може би има и такса "дишане на въздух”. Не купихме тортата, но не само поискаха 15 лв. за рязане, а и отказаха да ни дадат и нож“, пише възмутената Иванова.

Според нея неприятната случка се разиграла в сладкарница в столичния квартал „Слатина“, пише "Монитор". Проверка на изданието на място показала, че в сладкарниците има такава такса и тя се нарича “Обслужване на тортата“. "Тя се плаща, когато клиент поиска тортата да се нареже за консумация в заведението“, обясни пред репортер на „Монитор“ служителка от сладкарницата.

"Това е от години. Веднъж правихме изненада на една колежка, заведох я аз там и другите вече поръчали тортата. Стигна се вече до яденето, но от персонала -хоп 15 лв. Ние - не! Почнахме да я бучим така както си беше цяла, хахо -хихи и сервитьорката пак цъфна. Хъката, мъката - 15 лв за консумация в заведението. Голяма селяния....“, написа във Фейсбук Деница Кирова, която също е станала свидетелка как се иска „такса нож“ в заведение от веригата.

Неотдавна начислена такса „Празен стол” в ресторант в Созопол взриви социалните мрежи и предизвика лавина от реакции. Заведението там беше поискало от туристи пари за незаети места.