Пловдивчанин с гневен апел се свърза с репортер на TrafficNews.bg, за да постави един-единствен въпрос:

"Балъци ли сме тези, които си плащаме за "Синя зона"?! Защо се гласуват решения, които не се спазват единно за всички? Аз може да си плащам всекидневно по 1,5 лв. на час за цели 8 часа работен ден, а други спират както и където си искат без стотинка. Цари пълен хаос!"

Абсурдната ситуация се развива на новоизградената синя зона на 3 пътни отсечки край ул. „Капитан „Райчо“, която бе открита на 1 септември. Всички нови места за платен престой са обозначени с необходимата маркировка и знаци, но по улиците "Леонардо да Винчи", "Петър Парчевич" и "Георги Раковски" продължава да се спира нерегламентирано, твърди нашият читател. 

Трасетата са обособени за еднопосочно движение и жители на квартала разказват, че всички се изхитряват да паркират от ляво /където имат право само на престой, ако не пречат на движението/, но дори спиращите от дясно не плащали. Никой не бил санкциониран.

"Една шепа хора от квартала си плащаме като попове, предвид че още не сме си изкарали карти за живущи в района. Всички придошли и спиращи от дясно или от ляво по коя да е от трите улици, не си плащат и съм сигурен в това, понеже има и коли, оставени със стикери за продан, за чието място едва ли се плаща по 36 лева дневна ставка", коментира мъжът. 

Проблемът според него е, че служителите на ОП "Паркиране и репатриране", които трябва да съблюдават спрелите автомобили, на които може да се заплати и които са отговорни да подадат сигнал за поставяне на скоба или вдигане, са твърде малко за големия периметър, който трябва да обхванат. Междувременно нямало изградени паркомати, а всеки се правил, че не вижда табелите, призоваващи да се изпрати СМС на "Синя зона". 

"Искам да няма двоен стандарт. Като ще е синя зона, нека всички си плащат или при отказ да бъдат санкционирани. Не служителите да размахват пръст на нарушителите, че следващия път щели да ги глобят", коментира гражданинът раздразнението си от знайни и незнайни реверанси, които се правят към спиращите на улицата. 

Във връзка със сигнала на нашия читател напомняме, че:

За престой и паркиране в населените места пътните превозни средства се спират възможно най-вдясно на платното за движение по посока на движението и успоредно на оста на пътя, а на път с еднопосочно движение се допуска престой и от лявата страна по посока на движението, ако това не пречи на движението на пътните превозни средства.

Както и, че за жители на сините зони е предвидена възможност за изкарване на пропуск за платено преференциално паркиране по адресна регистрация в обхвата на зоната за платено и безплатно паркиране „Синя зона“.