Паркоместа за инвалиди в единия край на Цар-Симеоновата градина в Пловдив са напълно готови, но не могат да бъдат използвани от хората в неравностойно положение и пустеят. За странната ситуация ни съобщи читател на TrafficNews.bg.

"Пиша ви за поредното безумие в Пловдив, касаещо и без друго оскъдните паркоместа. Този път те са изградени, маркирани и... недостъпни, защото пътят до тях е преграден с някакво подобие на бариера", разказва той. Става дума за 8 паркоместа за инвалиди. Те са изградени на входа на Цар-Симеоновата градина откъм улица "Авксентий Велешки". Читателят ни уместно задава въпроса - защо няма достъп до паркоместата и те не могат да се ползват по предназначение, след като са готови?

На пръв поглед пречката е бариерата, която блокира достъпа на автомобили до градината и паркоместата. По-интересна обаче е причината за нейното поставяне. Оказва се, че паркоместата са изградени преди да започне работата по проекта за реконструкция и обновяване на Цар-Симеоновата градина, финансиран и с европейски средства. Работата по него стартира в началото на 2014 година и след завършването му градината се сдоби със сегашния си вид.

Инвалидните паркоместа обаче не са част от този проект, обясни зам.-кметът по строителството Димитър Кацарски. Докато не минат пет години от завършването на ремонта по европроекта, местата за паркиране няма да могат да бъдат ползвани. Те ще си стоят ей така - едно изкушаващо, но дразнещо недостъпно удобство за хората, за които законът е преценил, че заслужават по-специално отношение.

Именно затова е и сложена бариерата - да не би някой да се излъже, че щом има паркомясто, върху него може да се паркира.

Как се е стигнало до абсурдната ситуация да има паркоместа, но те да са недостъпни, дори не искаме да предполагаме. Недомислицата обаче е факт и ще продължи да се набива в очите на пловдивчани още 2 години, тъй като петгодишният срок изтича през 2019 година.

Така че, скъпи господа и дами в неравностойно положение, слизайте бързо от колите! Ако искате да се порадвате на Цар-Симеоновата градина, ще трябва да търсите място за автомобилите си нейде из улиците в препълнения център. И не минавайте покрай осемте инвалидни и постоянно празни паркоместа в градината, за да не ви напомнят те за това, че понякога хората могат да са инвалиди не физически, а в планирането.