Пловдивски просяк, който редовно може да бъде забелязан в централна градска част, докато търси милостиня, успя да спечели две дела в рамките на няколко дни. Мъжът с инициали Г. З. А е успял да си намери адвокат, който е бутнал и двата му акта за просия, написани от пловдивски полицаи.

Първото дело е приключило на 17.07.2017 година, като в него се жали глоба от 300 лева, написана по Наредбата за осигуряване на обществения ред на Община Пловдив. Актосъставителят е общински полицай, който е видял мъжа на 08.05.2015 г. на паркинга пред хотел  "Рамада", да извършва просия на обществено място, като моли преминаващите граждани и водачи на паркиращите там автомобили за стотинки.

Районният съд смята, че при съвкупния анализ на събраните гласни доказателства, несъмнено се установява самият факт на нарушението и неговото авторство, но… Съдът обаче е намерил, че  са допуснати съществени процесуални нарушения водещи до отмяна на обжалваното постановление. Причината  - актът е с дата - 08.05.2014г., а нарушението е извършено на 08.05.2015г. С други дими  - няма как за нарушение извършено през 2015г., да е бил съставен акт година по-рано….

Втората съдебна битка на просяка се води два дни по-късно. Този път актосъставителят е полицай от Четвърто РУ. Той е глобил със същата сума на същото място Г. З. А на 13.04.2016 година.

Съдът отново констатира, че е налице извършването на нарушението, но въпреки него, съдът приема, че в хода на административно-наказателното производство са допуснати съществени процесуални нарушения, касаещи предявяването и връчването на препис от АУАН, които опорочават издаденото НП и налагат неговата отмяна, като незаконосъобразно.

Този път просякът твърди, че не е подписвал въпросния акт и след  изготвяна на назначената съдебно-почеркова експертиза, което съдът кредитира като обективно и компетентно изготвено,  се установява, че ръкописният текст и подписът, положен за „нарушител“ не са изпълнени от жалбоподателя. Или иначе казано – полицаят не е дал на мъжа да подпише акта, след което на него е бил сложен друг параф.

Така просякът, който ежедневно може да се забележи на паркинга на хотел „Тримонциум”, се размина с глобите, а в бъдеще… полицаи може и да не смеят да му напишат акт.