С 20 процента е нараснала разкриваемостта на кражбите на ток от началото на тази година,  съобщиха от Електроразпределение ЮГ. Само за първите 6 месеца в Пловдив и областта са откраднати почти 1840 мегаватчаса електроенергия на стойност 252 000 лв. За цялата страна сумата е близо 1 милион лева, уточни членът на директорския борд на EVN Костадин Величков.  

Данните показват разкритите злоупотреби, чийто извършители са установени и предадени на съд, добави той. По думите му, с решение на КЕВР наказателната глоба за това престътпление  вече  е завишена на 70 лв. за мегаватчас и хванатите крадци на ток ще заплащат енергията по тази методика. Според експертите на компанията обаче, тенденцията към подобни деяния трайно ще намалява, благодарение на почти цялостното покритие на абонатите на EVN с новите електромери с дистанционно отчитане. 

Тези устройства безотказно реагират на всяка незаконна манипулация и моментално подават сигнал в централата, след което се задействат правоохранителните органи, разказа Костадин Величков. Всички клиенти в Пловдив, Карлово, Раковски, Стамболийски, Съединение, Хисаря, Калояново и част от Асеновград са вече оборудвани с новите електромери. Сред останалите им предимства са точното отчитане и бързото възстановяване на захранването след принудително спиране на тока на неизрядните платци. 

Благодарение на това таксата за обратно включване е намалена от 19 лв. на 7 лв. След въвеждането на дигиталните електромери, засичането става без инкасатори, договорите с които са прекратени, добави говорителят на компанията Петър Костадинов. Всеки абонат може да види точната дата на отчитане върху касовата бележка, добави Костадинов.