От началото на месец юли са хванати 424 шофьори с превишена скорост на магистрала Тракия край Пловдив. Това сочат данните на сектор „Пътна полиция” в града. Със започване на отпускарския сезон са зачестили и акциите на КАТ по аутобана.

Десет от тях са били регистрирани в рамките на два часа в събота, 15 юли, по посока Бургас.

Нарушенията са били заснети с помощта на мобилни системи за видеоконтрол и след обработка на  информацията предстои на виновните водачи да бъдат издадени електронни фишове.

Акциите на полицията продължават.

Многократно полицията призоваваха водачите през летния сезон да се движат с повишено внимание, да са отпочинали преди пътуване, да се отнасят с отговорност към шофирането, да помнят, че не са сами на пътя и че от поведението им зависи не само техният, но и животът на останалите участници в движението по пътищата.

Най-често причината за тежките пътно транспортни произшествия е шофирането с висока скорост. Следват отнемане на предимство, навлизане в насрещното, неправилно изпреварване, неспазване на дистанция и употреба на алкохол и упойващи вещества.

Градът под тепетата продължава да води най-черната статистика. Оказва се, че през 2016 година в Пловдив са станали най-много тежки катастрофи с жертви на глава от населението.

През изминалата година в Европейската столица на културата – Пловдив, са регистрирани 1049 тежки пътнотранспортни произшествия със 73-ма загинали. Сред основните причини за катастрофите са шофирането с несъобразена скорост.