Полицаите от Второ районно, извършили проверка на двама наркозависими пловдивчани в квартал "Христо Смирненски", не са открили наркотици у тях, съобщиха от ОД МВР- Пловдив. Преди няколко дни възмутен читател на ТrafficNews.bg съобщи, че е подал сигнал за двама младежи, които се боцкали зад блока, в който живее, патрулът дошъл едва след втория сигнал. Освен това той твърди, че униформените му казали, че "зависимите носели малко марихуана, но тя била лично ползване". 

Според полицията обаче и двете твърдения не отговарят на истината. В дежурната на районното има регистриран един сигнал в 9.55, на който патрулът се отзовал 20 минути по- късно, тъй като междувременно бил на друго произшествие. При обиска у момчето и момичето, които били в парка, е открит метадон, но той бил със съответните документи за получаването му същия ден. В раниците на двамата са открити неразпечатани спринцовки. Не е открита марихуана или друга субстанция. Сигналът е подаден от жена от съседен блок, която попитала униформените защо наркоманите не са задържани, а те й обяснили, че нямат законово основание, на което да го направят.

Позиция по случая изразиха и от полицейския синдикат СФС МВР: 
 
В стремежа си да служи на гражданите и да опазва обществения ред от нарушения и правата - от престъпления, полицията не може да успее без стремежа на гражданите към сигнализиране за престъпления и нарушения. Полицейските действия обаче могат да бъдат ефективни, когато бъдат единствено в рамките на закона. Полицаите са длъжни да го познават по-добре и да го прилагат точно и еднакво спрямо всички, понякога дори в разрез с намеренията на подалия сигнала гражданин.
 
Разгласяването на обстоятелства около подаден до полицията сигнал в никакъв случай не е укоримо. Обратното - похвално е, доколкото разгласеното отразява наистина случилото се, така щото при правилни полицейски действия, положителният резултат да стане общоизвестен, а при неправилни - сгрешилите служители на реда да понесат отговорност. 
 
Когато обаче разказана пред медиите история за полицейски мързел и безхаберие дълбоко не съответства на истината, това не бива да се толерира. Какъвто е случаят с отразения сигнал на гражданин от 11.07.2017 година, според който, полицията, първо, не е дошла навреме и второ - е реагирала неадекватно и даже противозаконно. 
 
В текста на статията се казва, че подалият сигнала до полицейското управление мъж е чакал повече от половин час до пристигането на патрулните полицаи и се е наложило да се обажда два пъти за един и същ случай. Работейки в полицейското управление, разпространило сигнала, мога да заявя, че това е категорично невярно.  Изпратените на място служители са с дългогодишен опит и високо оценявани в работата си до момента. Незабавно са предприели мерки, пречещи на лицата да изхвърлят евентуално притежавани забранени предмети, след което са установили самоличността им и са притъпили към проверка на носените от тях вещи. При тази проверка у лицата е намерен метадон, в опаковки, стандартни за субституиращите програми и документи у лицата, че веществото им е дадено в качеството на пациенти на такава програма. У единия от проверяваните са намерени и неразпечатани спринцовки. Градинката, в която двамата са седели, е проверена за изхвърлени употребявани спринцовки и такива не са открити. След като са докладвали резултатите и са съгласували последващите си действия с екип от районното управление, полицаите са освободили лицата, тъй като не са установили нито престъпление, нито извършено нарушение на обществения ред.
 
Старшият на патрула е провел разговор с подалата сигнала дама, като е обяснил защо двамата проверени не могат да бъдат задържани. Ясно е изтъкнал, че притежаваният от двамата младежи метадон е по предписание и у тях нямат забранени за притежаване наркотици, нито са открити  използвани спринцовки. Думи, отнасящи се до "марихуана за лично ползване" не са употребени от страна на полицая, толкова повече, че подобно понятие не съществува, а по действащия закон, притежанието на марихуана във всякакви количества е забранено и се третира като престъпление.
 
Наопак на разпространеното схващане, наркоманията не е престъпление, а болест. На държането, употребата и разпространението на наркотици, Наказателният кодекс е обърнал специално внимание. Никой обаче не може да бъде обвинен в престъпление, включително в държането на наркотични вещества, без да са налични доказателства. Обратната идея  - че само въз основа на сигнал как някой е бил видян някога да употребява наркотици, може да бъде обвинен, преследван и осъден, ни връща в нравите от едни мрачни времена, които е време да надживеем.

Нормално е в един спор да има две страни с несъвпадащи, че даже и противоположни мнения. За да се вземе отношение, обаче, е необходимо и двете страни най-малко да бъдат изслушани.  Полицията, за съжаление, в доста случаи не е безукорна. Подобряването на дейността и, обаче, няма да стане с отправяне на хули - необосновани и в разрез с истината. Диалогът и сътрудничеството с гражданите е пътят, по който трябва да се върви.

Бел.авт. TrafficNews.bg отразява с желание за максимална обективност както сигналите на пловдивчани, така и информацията за работата на полицията и всички институции, които работят за опазване на обществения ред.Проблемите с употребата и разпространението на наркотици  са сред най- болезнените за обществото, тъй като въпреки успехите на пловдивската полиция, статистиката за употребата на различни упойващи вещества сред подрастващите е стряскаща. Това е и причината, заради която много от родителите реагират емоционално и очакват по-драстични действия от страна на полицията.