Българско семейство с две бебета на 8 месеца е блокирано във Виена. До неприятната ситуация се стига след кражба на регистрационните табели на автомобила им.

Българите са търсели помощ без резултат от всички институции в България и Австрия. В крайна сметка се принудили да се обърнат към медиите, защото по думите им подобен казус не е нормативно уреден. От КАТ посочват, че сънародниците ни могат да изпратят пълномощник в Пътна полиция, за да им бъдат издадени транзитни номера, които да бъдат пратени по пощата във Виена. 

Това е трябвало да бъде една незабравима годишнина във Виена за младото семейство, разказва БНТ. И тя със сигуност няма да бъде забравена, защото на връщане от тържеството, съпрузите установяват, че номерата на автомобила им са откраднати. Това се случва преди близо две седмици и от тогава двамата се опитват без резултат да се върнат в България с 8-месечните си деца. Още същия ден подават сигнал в австрийската полиция и питат дали може да им бъдат издадени временни номера.

"Те казаха - не можем да ви помогнем. Това, което трябва да направим е според австрийските закони да регистрираме тук колата - тя да мине нов технически преглед - това всичко е свързано с такси пари и ние съответно не се съгласихме, защото все едно правим двойно нещо, при положение, че ние дори няма да я ползваме в Австрия колата, тя ще се прибере в България", разказва Юлия Пъшкина.

Пишат до външно министерство, президента и омбудсмана, след като от българското посолство във Виена и отказват помощ с аргумента, че нямат практика да се занимават с полицията. "Аз обясних на няколко пъти, че аз не искам да ми търсят номерата, аз искам просто да ми помогнат по някакъв начин, ако има някаква процедура, по която ние на самоход, заедно с нашата кола и двете ни бебета да се приберем до България. Тя каза - ние не се занимаваме с това и разговорът приключи", обяснява жената.

Успяват да стигнат и до шефа на КАТ във Велико Търново, където колата им е регистрирана. След дълъг разговор, той ги уверява, че има нормативен пропуск и техният случай не може да се реши по законен път. Тогава Юлия прибягва до форумите в Интернет и търси помощ от други потърпевши. Оказва се, че техният случаи съвсем не е изолиран. Получава съвети и от шофьори на ТИР-ове да си направят фалшиви номера.

"Посъветваха ни да отидем в рекламна агенция, която да ни отпечата регистрационния номер на колата, само че той е пластмасов - не е този оригиналния, който, но той изглежда буквално като оригиналния и ако полицията не отиде нещо да го... не знам. Но за мен това не е решение... това е абсурдно. Аз лично няма да го направя, най-малкото защото първо съм с две деца, няма как да рискувам да пътувам с такива номера и второ за мен това не е решение. Трябва да се намери някакъв законов начин, по който хората да могат да се приберат", разказва потърпевшата.

След намеса на националната телевизия от Пътна полиция уверяват, че случаят може да бъде решен по законен начин, ако потърпевшите българи изпратят свой пълномощник в КАТ, който да представи документи, че табелите действително са откраднати.

"Има вариант да бъдат издадени транзитни регистрационни табели от България. Трябва собственикът или упълномощено от него лице да подаде заявление в Пътна полиция. Трябва да бъде придружено от копие на документа, който удостоверява извършената кражба и регистрационните табели трябва да са обявени за издирване", обяснява Деница Иванова от КАТ.

Вероятно след като чуе това, семейството на Юлия ще опита отново.

Снимката е илюстративна!