С покачването на температурите возенето на голяма част от градските автобуси става все по-неприятно. Причината е, че повечето от тях нямат или нарочно не пускат климатик, а вместо това пътуват на отворени врати. Да полъхне малко вятър, да спестят от гориво, а междувременно, ако някой пътник падне, е просто инцидент. За поредния „естествено охлаждащ” автобус сигнализира читател на TrafficNews.bg.

Той се возил в автобус  №9 вчера около 17.40, малко преди кръстовището на ВСИ се приготвил да слиза и като видял зейналата врата на превозното средство, помолил шофьора да я затвори. Молбата му останала без отговор - като глас в пустиня. Последвала втора забележка, която явно шофьорът чул и затворил вратата. С това обаче разказът не свършва дотук – водачът се скарал на пътника и му обяснил, че нямат климатици, а трябва да се охлаждат все някак. Нашият читател също отвърнал и спорът прераснал в кавга, която продължила и на самата спирка, пред погледа на десетки пътници.

Ето какво ни написа възмутеният пловдивчанин - част от текста му е обръщение към Общината и управителя на фирмата, обслужваща линия №9:

„Забранено е движението на автобуси в случая с отворена коя да е врата (явно на мен ми пука - за това всеки такъв ще бъде заснет, съобщено на спешен номер 112 за ситуацията и пусната жалба до ПП Пловдив) Ей така, защото ми пука за това някой да не се претрепе. Вие, граждани и гости на Пловдив, за какво плащате 1 лев за билетче? Да се варите в собствен сос ли? Само да пишете тук, а никой да не прави забележка на водачите ли?  

Почти ми е ясно, че много от водачите в градския транспорт са съвестни хора (бил съм свидетел на такива) и се отнасят с отговорност към това, което работят, но техните шефове забраняват пускането на климатици - че се пести от нафта, следователно джобът е по-пълен. Не съм съгласен навсякъде да тръбите по медиите какви нови автобуси имате, а те да нямат климатици. Еми тогава на какво основание искате увеличение на цената на билетчето?

В този случай, господа от Община Пловдив - заемете се и си вижте фирмите, които превозват пловдивчани - ние не сме длъжни да плащаме да се бутаме в малки автобуси (пак заради цената им спрямо нормален автобус), да се потим, заради това че нямат климатици, и не на последно място в много случаи да няма информация за автобусите по тези прехвалени информационни табла на спирките.

До управителя на автобусна линия номер 9 на градски транспорт Пловдив - Господин управител, имате и съвестни водачи във Вашата фирма, но водачи като този (местоположение на автобус номер 9 в 17,41, спрял на спирка 233 ВСИ - посока изток) са срам за много съвестни колеги.

п.с. Умишлено не публикувам снимка на водача, която направих, заради законодателството на РБ, което се опитвам да спазвам.”

Снимка: Архив