Преди церемонията за Богоявлени на брега на реката Константийският епископ Яков отслужи водосвет. Заради силния вятър кръстът не успя да попадне във водите на Марица, а бе хванат на брега.  По-късно 32-годишният Николай Димитров от Пазарджик извади Богоявленския кръст край река Марица, съобщи  „Фокус”.

В Пазарджик близо 15 мъже се хвърлиха в ледените води на река Марица, за да извадят Богоявленския кръст. Николай Димитров участва почти всяка година в ритуала и вече е вадил кръста два пъти. Мъжът пожела здраве на себе си и на всички българи.

Отменен бе ритуалът за хвърляне на богоявленския кръст в Дунав край Силистра заради лошото време. Вместо това Доростолският митрополит Амвросий хвърли светия кръст в пряспа и млади хора се надпреварваха кой пръв ще стигне до него. Това стори 38-годишният строителен работник Мариан Петров.

През последните деветнайсет години три пъти кръстът не е хвърлян в Дунав - два пъти заради замръзването на реката, и заради кончината на Доростолския митрополит Иларион. Ритуалът бе отменен и в Тутракан.

Заради силният вятър, и обилен снеговалеж в Русе ритуалът с изваждане на Богоявленския кръст от водите на река Дунав също не се състоя. Въпреки забраната обаче, и след подписване на декларации, част от 14-те участника все пак скочиха в ледените води на реката.

Силният вятър и снежната обстановка наложиха отмяна на масовото събиране за ритуала по хвърляне на кръста и в морето днес. Ритуалът по хвърлянето на кръста в морето на Йордановден в Шабла и Каварна не се състоя.

Заради лошите метеорологични условия и безопасността на участниците беше забранено и скачането от моста на плажа в Бургас на Йордановден.
 
TrafficNews.bg