Глоба от 1500 лв. наложи Районният съд в Търговище на мъж, убил куче, обучено да намира трюфели, пише вестник "Труд". Животното било простреляно с пневматична пушка на центъра на търговищкото село Росина на 2 октомври миналата година. Свидетели на убийството станали и деца.

Мъжът от Разград, който имал магазин в селото, се ядосал на кучето, което обикаляло наоколо, въпреки че си имало стопанин. Гръмнал с пушката по животното, при което му причинил проникване в коремната област и кръвоизлив. Деянието било извършено по особено мъчителен за кучето начин на публично място пред кметството на селото.

Вещо лице излязло със заключение, че щетата на собственика е 500 лв. Кучето не било специална порода, но било обучено да намира трюфели.

Обвиненият за смъртта му се признал за виновен и не са изслушвани свидетели, съобщиха от прокуратурата. Да разкаже какво е станало било готово дори 9-годишно дете, за което бил осигурен психолог.

Преди делото обаче търговецът представил разписка, че е платил 500 лв. на стопанина на кучето. Съдът наложил на В.П. административна санкция - глоба от 1500 лв. Той трябва да плати 48 лв. разноски по досъдебното производство и 30 лв. разходи на свидетелите и за психолог.

Пневматичната пушка, марка „Славия 631“, която послужила за извършване на престъплението, се отнема в полза на държавата.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Търговище.

Още новини ТУК

TNS.bg