Пловдивчани се разбунтуваха! Доживяхме и това - съгласете се, че не е много често срещано явление сред нашите географски ширини, където волското търпение като че ли е неизчерпаемо. Да, но този път то се изчерпа. Съвсем. На хората просто им писна една природна даденост, каквато е Младежкият хълм и каквато няма нито един друг български град, да се съсипва.

А се съсипва, защото се неглижираше в продължение на години от управляващите в Пловдив. Стигна се дотам, че пловдивчани, къде с подръчни средства - камъни, дървета, павета, - къде със собствените си тела да преграждат пътя на тия с автомобилите нагоре до върха на Джендема. 

Резултатът - в момента гледката е кошмарна. По цялата дължина на павирания път се търкалят големи камъни; огромен клон и павета са препречили пътя на мястото, където бяха изтръгнати антипаркинг колчетата. Ръчно "изработените" бариери не само че са грозни, но и са опасни за децата, които се разхождат там...

По темата писахме неколкократно. Надявахме се на реакция от властимащите, защото не можехме да си представим, че на Младежкия хълм те не гледат като на част от Европейската столица на културата Пловдив. И... дочакахме.

Оказа се, че днес сутринта на оперативка в Общината темата Младежки хълм е била обсъдена. Кметът Иван Тотев призна, че проблемът е бил неглижиран. В същото време той е доста по-всеобхватен - например спирка Панорама граничи с дворовете  на къщи и има хора, които използват централния път до върха, за да достигнат до домовете си и да паркират автомобилите си.

Какво ще предприеме Общината? Градоначалникът обясни, че първо ще се направи един цялостен ПУП, който да забранява новото строителство на Младежкия хълм. Ще забранят и преминаването на автомобили по абсолютно всички алеи, въпреки че това ще създаде неудобство на някои, които живеят там. Ще сложат знаци, ще възстановят антипаркинг колчетата с по-здрави. И постоянно ще има акции на Общинска охрана. Първата ще бъде съвсем скоро - през 4-те почивни дни, когато се предполага, че много пловдивчани ще излязат на разходка в природния резерват.

Единственото, което ни остава да кажем, е, че добросъвестно ще продължим да следим темата и дали кметът на Пловдив ще спази обещанията си.

Засега обаче картината на Джендема все още е такава:

Още новини четете ТУК

Мария Владова, TNS.bg