Пловдивчани, решили вчера да се насладят на топлия съботен следобед и да си направят разходка, са станали свидетели на неочаквана гледка. Около дърветата край Гребната база най-спокойно се разхождаха няколко крави. Животните били придружавани от пастира си, който, изглежда, не е бил наясно за това какво сериозно нарушение извършва, но вероятно просто е решил да комбинира работата си с малка разходка из Гребната.

Според наредбата за отглеждане на селскостопански животни е забранено развъждането на такива в града. Изключение има за крайните квартали като "Прослав", "Коматево", "Остромила", "Беломорски", "Гаганица", "Шекер махала", "Столипиново" и "Арман махала". Все пак и там има ограничения - 1 крава, 1 кон, 2 прасета, 3 овце или кози и до 50 гълъба на домакинство. Глобите за нарушителите са от 100 до 2000 лева за физически лица, а за юридически и до 20 000 лева.

Абсолютно забранено е обаче свободното им придвижване или изкарване на паша по улици, градини и паркове.

Подобни животински абсурди не се случват за пръв път в Пловдив. Преди време група роми разхождаха вързано на каишка агне пред УМБАЛ "Свети Георги". Животното бе предвидено за подарък за новородено бебе. При друг случай пък мъж тръгна с цяло стадо овце по булевард "Княгиня Мария Луиза". Случвало се е и прасета да се разхождат в района на Окръжна болница.

 TNS.bg