Собственици и служители на фирми, ситуирани край борсата в Първенец, блокираха с автомобили и камиони поставянето на мантинела край пътя. Причината? Мантинелите ще отрежат частните им парцели от пътното платно и ще направят невъзможен достъпа на клиенти, доставчици и фирмени автомобили до обектите.

Вчера частна фирма подизпълнител дошла и започнала да поставя мантинелата. Твърдяли, че работят по заповед на АПИ, но не показали никакви документи. Служители на фирмите край пътя се принудили да блокират пътя с бусове, камиони и трактори, за да не се окажат окупирани в собствените си офиси и складове. Това принудило работниците от фирмата изпълнител да прескочат тези участъци и да продължат с поставянето на мантинелата по-надолу по пътя.

Георги Мрънков е служител в една от фирмите, чиито сгради се намират край пътя за Първенец. Обяснява, че предстои изграждането на локален път, свързващ шосето със сградите на фирмите в района. Търговците сами ще изграждат този локален път, като имат време до лятото, за да започнат строителни дейности. 

Поставянето на мантинелата обаче ще обезсмисли този локален път. Нещо повече - работещите в района ще трябва да се чудят как да стигат до обектите си. Обекти, за които редовно се плащат данъци и такси. Обекти, осигуряващи работни места на десетки служители, чиито доходи ще бъдат застрашени, ако до сградите не може да се стигне.

Видео от мястото на събитието и коментарите на един от потърпевшите - вижте тук:

 

Обърнахме се към АПИ с въпроси относно поставянето на мантинелата. Оттам обясниха, че това се прави с цел да се избегнат пътнотранспортни произшествия. Ето и подробният техен отговор:

"За повишаване безопасността на движение по път III-862 Пловдив-Първенец-Лилково, в района на Първенец в лявата страна на пътното платно се монтира стоманена предпазна ограда с обща дължина от 1200 метра. Поставянето на предпазната ограда от лявата страна на пътя по никакъв начин не възпрепятства достъпа и нормалното функциониране на „Зеленчукова борса Първенец”, която е разположена от дясната страна на третокласния път.

За достъпа до селскостопанските имоти се използват селскостопанските пътища. Предвидено е прекъсване на предпазната ограда, на определени места. При заявяване на инвестиционни намерения за изграждане на отбивка към някои от частните парцели, стоманената предпазна ограда ще бъде прекъсната.

В участъка от км 0+150 до км 1+460 в обхвата на пътя, използвайки широкия ляв банкет, се извършва незаконна търговия на зеленчуци и други стоки като се изхвърлят битови отпадъци и развалени продукти. Изпълнява се и товарно-разтоварни дейности без разрешение. По този начин се предизвиква спонтанно и безразборно излизане на пътното платно и включване в движението по републиканския път. По този начин се създават предпоставки за пътно-транспортни произшествия, каквито са регистрирани в ОД на МВР.

Търговците, разположени край пътното платно не притежават разрешения за търговия. Предупреждавани са неколкократно и са им съставяни констативни протоколи и актове за административно нарушение и т.н. До момента няма постъпили искания за издаване на разрешение за специално ползване на пътищата, чрез временно ползване на части от пътното платно и на земи в обхвата на пътя във връзка с крайпътни обекти и с посочени конкретни дати."

Още по темата четете ТУК

TNS.bg