Казусът с разкопаната древна могила в Пловдив може да стигне до прокуратурата, а евентуално след това и до съда. Росица Миткова от Регионалния археологически музей – Пловдив, която първа сигнализира институциите за това, че върху могилата се строи, смята да подаде сигнал и на държавното обвинение за случая.

Каквото и да последва обаче, шансовете за археологическа работа конкретно по тази част от Плоската могила вече са загубени.

„За съжаление вече е безвъзвратно късно. И да бъдат спрени, и да бъдат санкционирани, вече това ще е постфактум. Просто е загубено!”, коментира Миткова. „На този терен пластовете са разрушени от селищната могила”, обяснява тя. Става дума за различните земни пластове на обекта край Брезовско шосе, които най-вероятно са съхранявали останки от древни селища, най-старото от които отпреди цели 7000 години.

„Да се надяваме, че поне останалите имоти, които са там и са застрашени от застрояване, няма да бъдат изринати по този начин”, обяснява археологът.

Строежът беше спрян в четвъртък, след като Миткова и собственикът на имота стигнаха дори до Трето районно. В петък строителите стояха на сянка, чакайки да разберат как ще се развие ситуацията и ще им позволят ли да продължат с работата си или не.

 „На практика най-ранната история на Пловдив е там. Не на Небет тепе. Там пластовете са с хилядолетия по-късно, отколкото на Брезовско шосе. Но безогледното строителство, алчността на някои хора и безхаберието на институциите ни лишава от възможността да проучваме", обясни Миткова.

Чуйте още във ВИДЕОТО: