"Бяха изринати най-ранните пластове на селището, което е възникнало край Марица и сливането с река Пясъчник. Там културните пластове са унищожени, находките са загубени. Какво е имало никой никога няма да знае". Това разказа Росица Миткова от Регионалния археологически музей - Пловдив за строежа върху периферията на Плоската могила в града. Багери разкопаха частен имот, намиращ се върху древната могила, което доведе до скандал.

„На практика най-ранната история на Пловдив е там. Не на Небет тепе. Там пластовете са с хилядолетия по-късно отколкото там на Брезовско шосе. Но безогледното строителство, алчността на някои хора и безхаберието на институциите ни лишава от възможността да проучваме", обясни Миткова пред TrafficNews.bg. Всички находки, които е можело да бъдат открити, обаче са били изринати, унищожени и изхвърлени.

"Хвали се, че Пловдив е сред най-старите градове в Европа, но как ще го докажем?", пита археоложката.

Миналата седмица Росица Миткова от тя получила сигнал от гражданин, че багери разкопават западната периферия на Плоската могила, намираща се край Брезовско шосе. „Поисках разрешението за строеж. Оказа се, че в него не фигурира въобще наблюдение от археолог. Ние нямаме по официален начин получено в Общината известие, че там се копае”, обясни жената пред TrafficNews.bg.

Багерите копаят в частен имот, който обаче обхваща част от могилата. Археоложката подала устни сигнали до кметството на Район „Северен” и до общината. Сигнализирала и инспектората към Министерството на културата. Строителството било спряно за кратко, но след това работниците продължили своята работа. Била изрината голяма част от древната земна маса. В изкопа била излята и бетонна плоча. Миткова се принудила да потърси съдействието на полицията, за да спре унищожението на обекта с археологическа стойност.

От другата страна на пътя вече са правени разкопки през 2015 година, при които са намерени доказателства за селища от 4 различни епохи. „Разкритите пластове, археологически структури бяха от ранна каменномедна епоха, това е пето хилядолетие пр. Хр.; ранна бронзова епоха, вкопани структури; ями от тракийския период, това е желязна епоха, и разрушена стопанска постройка от Античността”, изброява Миткова богатата история, скрита под земята на мястото.

В понеделник в Пловдив пристигат инспектори от Министерство на културата, които ще проверят обекта и документацията на строежа.

Вижте още във ВИДЕОТО: