За 7 години нито един общински съветник не е отишъл при представител от гражданската квота на управителния съвет на „Пловдив 2019”, за да ги попита какво се случва с фондацията и подготовката ни за Европейска столица на културата. Този тревожен факт излезе по време на пресконференцията на членовете на УС на фондацията  от гражданската квота и директорите Кирил Велчев и Светлана Куюнджиева.

В кулоарите на местния парламент Пенка Калинкова, Марияна Чолакова и Милена Чакандракова заявиха, че си тръгват от Пловдив 2019, но ще изчакат извънредната сесия, за да могат да изкажат позициите си като членове на УС.

По време на сесията се гледаха две важни решения за подготовката на Пловдив 2019.  От една страна съветниците не приеха изпълнителният директор Кирил Велчев да харчи до 50 000 лева без да  е необходимо решението на УС, а от друга направиха рокада в самия съвет.

На мястото на Амелия Гешева, Даниела Дженева и Манол Пейков влязоха Александър Държиков, Тони Симидчиева и Антон Баев. Според Пенка Калинкова самият факт, че никой не е предложил Манол Пейков да се върне в Управителния съвет, показва, че неговото изкарване съвсем не е било случайно.

След изкарването на Пейков членовете на Гражданската квота на УС излязоха с остра декларация срещу освобождаването му. Те поискаха той да бъде върнат. Въпреки заявките на кмета, че това може да се случи, днес името на Пейков дори не бе споменато.

„В началото в тази същата зала с всичките политически партии подписахме меморандум за политическа ненамеса в дейността на фондацията. Виждаме обаче, че това не се случва”, заяви д-р Марияна Чолакова.

По думите на членовете на УС огромният проблем е липсата на каквато е да е заинтересованост от страна на общинските съветници,  откровена неграмотност що се касае до структурата  на Пловдив 2019 и неговата дейност, както и политически игри в решенията им.

„Европейска столица на културата не е престижно звание, а изключително сложен и важен проект от европейско ниво”, каза Милена Чакандракова. По думите й обиден бил и фактът, че единствено се питало кой колко пари бил изхарчил, а не какво се е направило досега.

„Всички добре знаят, че членовете на УС не взимат никакво възнаграждение за това, което правят. Явно обаче ще трябва след всяка наша дейност да пишем – „направено безплатно”, каза медийният експерт.

Предложението Кирил Велчев да може да харчи до 50 000 лева било препоръчано от немските консултанти още преди три години. Според тях е абсурдно за всеки харч от 5000 лева да се иска разрешение от УС.  Преди настъпването на фестивала през 2019 година ще се сключват стотици договори, като това ще затрупа фондацията с бумащина. Въпреки това дори от ГЕРБ не подкрепиха това решение, като го отложиха за извънредната сесия на 11 юли.

Позицията на Манол Пейков ТУК

Вижте повече в следващото ВИДЕО :