Очаквам в понеделник указ от президента за отстраняването на Пламен Узунов. Това коментира пред журналисти премиерът Бойко Борисов на проверката по изграждането на третия лъч от метрото във връзка с излезлите в медийното пространство снимки на бившия служебен министър на вътрешните работи и съветник на президента – Пламен Узунов с нацистки поздрав, предаде Фокус.

„Карате ме да си отварям устата без да го желая по никакъв начин. Най-добронамерен съм. Какво получавам? Вчера си стиснах зъбите, забраних на партията да правят трибунка да говорят в парламента за въпрос на Антон Кутев, нагъл въпрос, за моите назначения от страна на кадрите на патриотите. Във вчерашното интервю президентът отговори ли за това, че вътрешният министър на неговото служебно правителство и сега съветник по сигурността, където би трябвало ДАНС да отиде, и разузнаването, се е направил на Хитлер.

Той тогава каза ли, че това е недопустимо и аз ако си спомняте още вечерта уволних зам.-министъра на регионалното развитие. Казах им на патриотите „не“ и за радост те ме подкрепиха. Надявам се, че в понеделник ще видим указ за отстраняването на този съветник, сега събота и неделя не се издават укази. Вие 10 дни ни съсипахте за тези снимки, вие ни разкатахте“, коментира Борисов. По думите му в ЕНП е имало съвещание за това.

 

„Виждате как от една шега, човекът се шегувал, имало карнавал, направил се. Сега трябва да му вземем главата по същата логика. Зам.-министърът беше свястно момче, отишъл с жена си на музей във Великобритания, на Мадам Тюсо и се снимал. Това му изяде главата. Когато хвърляш камъни в стъклената си къща, накрая ще се счупи и твоето прозорче. Понеже ми зададохте въпрос, нямаше да го повдигна никога, и днес щях да си замълча. Излиза, че всеки може да си говори, когато пожелае, да хвърля камъни по стъклената си къща и да си мисли, че няма да му се счупи. Не дадох ли аз пример във Франция?“, запита Борисов. 

„Първото, което казах на президентите там – поздрави от нашия президент, много ще се радваме да посетите България, защото президент отива при президент, такъв е протоколът. С кое заслужихме вчера ние да ни тричат по този начин? Виновни за почти всичко. Ясен ли бях? Хубаво е да питате както мен, така и тях. Вие ме пресрещнахте пред КРИБ на бала на работодателите с въпроси кога ще уволня зам.-министъра. Не ни оставихте 10-15 дни. Довчера в парламента се говореше и аз на Кутев не му отговорих по този начин. Има ги и снимките и всичко. За да не прехвърля върху президентската институция проблем. Затраях си, само че другите не искаха да си траят за тяхната гузност“, каза още Бойко Борисов.