Свикнали сме да гледаме на мигрантите, които минават през България по пътя си към Европа, само като на част от статистиката. Еди-колко си са преминали днес, толкова пък са били заловени вчера и пр. Зад всяко едно подобно начинание обаче стои някаква човешка история, която е подтикнала дадения човек да търси живот другаде. А тези истории рядко са хубави.

Афганистанецът Саид Рафатула е един от оцелелите при мелето, в което бус, пълен с бежанци, се разби край автомагистрала „Тракия”. В момента той лежи в пазарджишката болница. Обездвижен е и дори и да иска, не може да избяга. За него не е проблем да сподели не само историята си, но и тази на други.

„В буса до мен пътуваше бивш военен. Попитах го защо е решил да бяга към Европа. Разказа ми, че имал трима братя. Първо застреляли единия. След това загинал и вторият. В деня на погребението на третия му брат, майка му отишла при него, хванала го за ръката и му казала: „Само ти ми остана. Бягай!”.

Това разказва Саид за разговора си с мъжа. Това е един от последните спомени на афганистанеца, преди бусът да излети от магистралата. В инцидента загинаха 9 мигранти, както и един българин – 16-годишният шофьор на буса, който е трябвало да ги закара от Турция до София.

Самият Саид също е имал доста основателна причина да избяга – гнева на талибаните. „Работех като преводач за американските военни в Афганистан. Това ядоса талибаните. След няколко заплахи за живота ми, реших, че е най-добре да избягам”, разказва той от болничното си легло. Целта му била не България, не дори Германия. Искал да стигне до Полша или Ирландия.

Съгласен е с проверките, които полицията у нас прави на мигрантите. Според него това е необходимо. „Българските полицаи не могат да знаят дали съм добър човек, или съм терорист. Това не е изписано върху лицето ми”, коментира той. Казва, че за него терористите са зло. „Дори не можем да ги наречем хора”, обяснява Саид. Обяснява, че Ислямска държава е посегнала на културата на държавите в региона, на тяхната история. Сега опитвала да направи същото и в Европа чрез атентатите, които нейни членове организират.

Оставиха ли трафикантите в ареста и какво още разказа Саид - вижте във ВИДЕОТО: