Четирима от мигрантите, оцелели след катастрофата с бус на автомагистрала „Тракия”, днес бяха изписани. Те бяха предадени на сектор „Миграция” към МВР. Мъжете ще бъдат транспортирани до Център за временно настаняване на бежанци. Двама от пострадалите в инцидента на „Тракия” остават в болницата в Пазарджик в тежко състояние. Предстои единият от тях да бъде опериран.

„Бяха приети в неделя в много тежко състояние. И двамата бяха в шок, хеморагичен. Изведени са, благодарение на съвместни усилия с колегите от Хирургия и Ортопедия, от това състояние. И са все още в тежко състояние, но може да се каже, че са стабилизирани", разказа д-р Димитър Иванов, началник на интензивното отделение.

От болницата днес бяха изписани един иракчанин, един пакистанец и двама афганистанци. Всички те вече са в добро състояние. Проблемна е била комуникацията с мъжете.

„С преводач и после колега, който работи тук, на турски. Оплаквания при престоя и как се чувстват", обясни за разговорите с тях началникът на хирургичното отделение д-р Васил Ковачев. "Тези болни, които лежат в Хирургия, са били първите два дни под активно наблюдение с контролни изследвания. Това са ехографско изследване на корем, графия на бял дроб, защото те са приети със съчетани гръдно-коремни травми", допълни той.

Един от мигрантите разказва, че дали по 5 хиляди евро, за да бъдат транспортирани до Франция. Платили и по 500  евро, за да ги вкарат у нас.

Осмият ранен в катастрофата с буса продължава лечението си в пловдивска клиника. При инцидента загинаха общо 10 души.