Забраняват на ловци достъпа до част от горите в Пловдивско. Това ще стане, ако бъде приета проектозаповед на директора на Регионалната дирекция по горите. Дружинките от три общини вече се вдигнаха на бунт срещу идеята, която няма да позволи дори на туристи да посещават горските масиви.

Подробностите по тази и още теми ГЛЕДАЙТЕ в обзора ни за 6 юни:

Ловци в Пловдивско се вдигат на бунт срещу проектозабрана, която ще им забрани да посещават част от горските масиви. Идеята на документа е да се бори бракониерството в района. Ако бъде приет обаче, в горите няма да могат да влизат дори хора, тръгнали на пикник или разходка.

„Ловците няма да могат да се грижат за животните, да ги хранят, там да поддържат хранилки и животните ще избягат”, заяви пред TrafficNews.bg кметът на Община Кричим Атанас Калчев.

Ловните дружинки от общините Перущица, Родопи и Кричим се срещнаха с представител на горското стопанство, за да получат разяснения за проектозаповедта. Тя не само ще им попречи да ловуват, но и да се грижат за животните в района.

„Става нещо като концлагер. Така искат да го направят.”, казва Цветан Тотов, който е председател на ловна дружинка.

Проектозаповедта ще ограничи достъпа на хора и превозни средства до определени горски пътища.

 „Според мен е абсурдно, защото ние като ловци, не сме само ловци, а тези пътища са направени и за туристи, и за гъбари, и за планинари. Така се нарушават човешките права.”, смята друг ловджия.

„Това го не е имало никога в България, ако стане, ще е едно престъпление към природата ни, към ловците, към гражданите.”, твърди друг негов колега.

Директорът на горското Огнян Христов отказа да отговори защо е предложил бариерите в гората. Кметовете на общините са на мнение да обжалват проектонаредбата.

„Нещата трябва да бъдат разяснени в детайли, за да са спокойни хората какво се случва, затова заедно с кметовете на Кричим и Родопи ще обжалваме тази заповед”, твърди кметът на Перущица Ради Минчев.

Ловците пък смятат, че е по-добре да се назначи охрана, а не напълно да се забранява достъпа до горските масиви. Те също ще протестират срещу проектозаповедта. Сега топката е в ръцете на земеделското министерство.