МВР арестува собственика на буса, който самокатастрофира в района на 98 километър на магистрала „Тракия” край Пазарджик. Това обяви главният секретар на МВР Младен Маринов.

„Извърша се обиск на адреса на водача в София и се изяснява как е предоставен буса на лице без книжка”, обясни още Маринов.

10 са жертвите при тежкия пътен инцидент. До мелето се стигна, след като микробус, натоварен със 17 нелегални бежанци катастрофира. Водачът е неправоспособен български гражданин на 16 години. Предполага се, че е заспал зад волана, отклонил се е от пътя и се е забил в дърво.

7 души са настанени в болницата в Пазарджик, като един е с опасност за живота в по-тежко състояние. Осмият ранен е откаран в пловдивско лечебно заведение.

Установена е самоличността на водача, който е загинал на място. Той е криминално проявен и осъждан за кражба. Момчето живеело в модерно предградие в София, съобщиха още разследващите.

ВИДЕО от мястото и коментара на главния секретар на МВР Младен Маринов и окръжния прокурор на Пазарджик Васил Малинов - вижте във видеото на ТРАФИК ТВ:

„Няма жени и деца сред загиналите в жестоката катастрофа, а само мъже”,  обяви Васил Малинов - окръжен прокурор на Пазарджик.

Събира се информация откъде и как са преминали бежанците. Проверяват се границите с Турция и Гърция. Вчера са открити 13 бежанци, които са влезли на българска територия укрити в тир.

На турската граница е предотвратено влизането на други 24 нелегални имигранти тази вечер.

„Ежедневно връщаме между 20 и 50 лица - бежанци, постоянно търсим пробойните на границите”, каза главният секретар на МВР.

По данни на полицията, сред загиналите е един сириец, а другите чужди граждани са с афганистански и пакистански произход.