Държавата готви промени в Закона за движение по пътищата, заяви премиерът Борисов. Полицията да не предупреждава за камерите, следящи за скоростта на автомобилите. Това е една от промените, които се очакват. Те трябва да бъдат гласувани до 15 дни.

„Гинем масово по пътя. Вече няма човек в тази страна, чиито близък да не е загинал в катастрофа. Има неща, които са от десетилетия така в закона и са причина масово да падат актовете в съда. Например – в закона пише, че лекар трябва да вземе кръвната проба, а всички знаем, че това го правят сестрите. След това актът пада и имаме глоба 20-30 лева”, обясни Борисов.

Още за мерките и коментара на премиера - вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: 

Той заяви, че ще има и нови правила за шофьори, които са употребили наркотични средства, тъй като в момента те са от средата на 80-те години.

Премиерът посочи, че става дума за дребни промени, тъй като в момента в закона има слабости, чрез които актовете падат масово в съда, а нарушителите се измъкват безнаказано.

Според него толерантността на държавата спрямо шофьорите рецидивисти трябва да спре. Оказва се, че дребни неща в закона измъкват нарушителите и убийците по пътя.

 „Защо трябва да предупреждаваме шофьорите, че КАТ снимат с камери?  Кара с голяма скорост, гледа знака и  намаля преди камерите, след това пак газ. Идеята е да се хващат, тези които карат постоянно с голяма скорост. Да, в Германия няма камери, но там знаем каква дисциплина има”, каза още премиерът. Той допълни, че се надява цялото общество да се включи в тази кампания срещу войната по пътищата, иначе няма как тя да бъде спечелена. 

Наредбата, която касае вземането, транспортирането и изследването на проби за установяване наличието на алкохол и наркотични вещества в кръвта на водачите, е на етап съгласуване между министерствата и ще бъде публикувана за обществено обсъждане. След като изтече срокът за обществено обсъждане, тя ще влезе в сила. Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов.

По думите на Маринов в сегашната наредба за наркотиците има пропуски, които след това стават причина при обжалване на съставен акт пробата да бъде обявявана за невалидна от съда. Един от текстовете например гласи, че кръвните проби задължително трябва да се взимат от лекар, а не от медицинска сестра. В противен случай пробата може да бъде обявена за невалидна.

Ремонтираната наредба обаче скоро трябва да влезе в сила, заяви главният секретар на МВР Младен Маринов, цитиран от Дарик. "С тази наредба се надяваме да създадем добър ред. Знаете, че една от основните причини за катастрофи с тежки последици е шофирането в нетрезво състояние или под въздействието на наркотици. Чрез тази наредба се надяваме редът за изследване да бъде достатъчно надежден, за да не може при обжалване на съставените актове, те да отпадат в съда", каза Маринов. 

Текстовете на промените се съгласуват със здравното министерство и с министерството на правосъдието. Наредбата ще бъде публикувана за обществено обсъждан, а след него ще влезе в сила. Вече са доставени и съответните технически средства, с които ще се извършат тези проби, така че се надявам да има бърз ефект, каза главният секретар на МВР.