По традиция и тази година Карлово избра своя царица на розата. Това е 16-годишната Христина Караколева. Десетокласничката е състезателка по триатлон. 

Дъждовното време не изплаши туристите, дошли специално за старта на розобера. Гостите на Розовата долина станаха свидетели на ритуала по коронясване.

„Идваме да видим нещо автентично и българско, на други места не може да се види подобно нещо”, сподели момиче, научило за събитието от социалните мрежи.

Гости на празника бяха и голяма група туристи от Япония.

„В японския град Окаяма, където живях, също имат празник на розата и те са побратимени с Казанлък, от там те знаят много за българската роза”, разказа момиче, живяло в развитата страна.

По обед тържествата продължиха в центъра на подбалканския град.

Невероятната атмосфера от празника на розата в Розовата долина и какви са проблемите на розопроизводителите - вижте във видеото на ТРАФИК ТВ:

  

Розопроизводители готвят протести заради рекордно ниската изкупна цена на розовия цвят. Това стана ясно, след като тази сутрин беше даден старт на розобера в розовата долина на Карлово. В момента изкупната цена драстично е паднала от 5 на 3 лева.

„Държавата е нормално да субсидира розопроизводителите, но докога ще ни третира с хората, които гледат само ливади, защото нашето производство изисква сеене, рязане, бране – всичко това е ръчен труд”, коментира пред TrafficNews.bg розопроизводителят от Карлово Георги Андонов.

Ако не бъдат подпомогнати, производителите на розовия цвят са готови на протести.

„Естествено маслопроизводителите като чуха, че ние се готвим за протести, от вчера вдигнаха цената на 3,50, но и това не е достатъчно”, смята Андонов.

Според вицепрезидента Илияна Йотова държавата не може да се справи сама и е нужно да се търсят евросредства за подпомагане на българските розопроизводители.

„Трябва да се направи всичко възможно този сектор да просъществува, защото това е визитната картичка на България, а ние сме известни с българската роза”, заяви вицепрезидентът.

Според нея темата трябва да бъде повдигната по време на председателството на България на Европейския съюз.

„Тогава е времето, в което трябва да се постави въпроса за българската роза и нейното отглеждане и да заеме едно по-сериозно място в програмата за развитие на селските райони.”, каза още Йотова.