Търговци обявиха дъмпинг на цените за взимане на изпит от 300 лева за тройка, каквито случаи станаха известни наскоро в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Собственици на търговски обекти предлагат далеч по-евтини решения за взимане на изпит без учене. 

Слушалки за преписване се продават на метри от пловдивски университет. Кандидатстудентските изпити там предстоят, а самите студенти ги чака сесия. Те имат възможност да закупят средства, с които друг да им диктува по време на изпитите. Преподавателите са намерили начин да противодействат на това преписване - чрез заглушаващи устройства. Абсурдното обаче е, че от Министерството на образованието са забранили използването на такива. Екип на TraficNews.bg тръгна със скрита камера по следите на търговците, които без притеснение обявяват, че продават устройства, с които изпитите могат да се вземат без учене. Подробностите - вижте във видеото на нашите репортери Антон Биров и Ива Модова:

"След като излезе тази нормативна уредба, която забрани използването на заглушаващи устройства, проблемът стана по-сериозен. Когато един човек, който е мотивиран и учи, разчита на главата си, получи по-ниска оценка от човека, който щрака с пръсти, така да се каже, сложил миниатюрния бръмбъзък в ухото си, е много неприятно и демотивиращо.", коментира пред ТРАФИК ТВ ректорът на ПУ проф. Запрян Козлуджов. 

Слушалките за преписване са достъпни както за студенти, така и за ученици. И макар мерките за предотвратяване на преписването да се затягат всяка година, младежите стават все по-изобретателни.