Преминаването през жп линия е опасно начинание, тъй като може да приключи фатално. Въпреки това множество хора го правят не само в малките населени места, но и в град като Пловдив. Защо? Защото нямат избор.

Петър Мавродиев е ученик от Търговската гимназия в града, който страда от церебрална парализа от дете. Заболяването е засегнало и двата му крака, което прави дори нещо така просто за повечето от нас – ходенето, в истинско предизвикателство за младия пловдивчанин. Походката на Петьо е силно изкривена, което създава сериозни трудности в придвижването му сам. Въпреки това той не се отказва – мъчи се и се старае да се бори с трудностите.

И тук се появява Голямото предизвикателство – пасарелката в квартал „Прослав”. Съоръжението беше пуснато в експлоатация преди малко повече от година, въпреки протести на жители на квартала, които вместо да минават над линията, искаха под нея да бъде построен подлез. Това обаче не стана – новата пасарелка предложи два варианта: преминаване по стълбите или използване на асансьорите от двете й страни, за да могат и хора в неравностойно положение да преминават от двете страни на жп линията.

Да, ама не – пасарелката е неизползваема за много от тях, включително и за Петьо.

Момчето се движи със специална триколка, която е рехабилитационно средство и служи за раздвижване. Тя обаче изобщо не може да се побере в асансьорите на пасарелката в Прослав. Заради проблемите с краката си пък момчето не може да използва множеството стълби. И така се стига до абсурдната ситуация родителите на Петьо да са принудени да нарушават наредбите и да преминават през жп линията, за да помогнат на сина си да мине от другата страна. „Той е на почти 18 години, много е приятно мама и тате да те изпратят през линията, за да идеш да пиеш едно кафе с приятели”, коментира бащата Емил Мавродиев пред TrafficNews.bg.

Влаковете пък вдигат скоростта и преминаването през линията в един момент ще е още по-опасно. А не само Петьо минава така – същото правят множество хора от квартала, тъй като дори обикновен велосипед не може да влезе на дължина, обяснява бащата. Според него самозадвижващи се инвалидни столове също не могат да влязат в асансьорите на пасарелката. „Не мога да си обясня защо това се построи в 21 век в Европейската столица на културата”, чуди се по-възрастният Мавродиев.

Семейството е подало жалба за пасарелката в Комисия за дискриминация, където върви процедура. Сигнали са подадени и към редица институции в Пловдив и страната, но от никъде не е получен задоволителен отговор. 

Гледайте предаването АКТУАЛНО с Петьо и баща му Емил, в който те разказаха за трудностите, с които се сблъсква един младеж в неравностойно положение в Пловдив: