Традициите са нещо изключително интересно. Гледани отстрани, от външния човек, те са неразбираеми, странни, а понякога и абсурдни. За тези, които дълбоко вярват в тях и си ги предават от поколения, те обаче са нещо свещено. Така че не е странно, че бебе беше "откраднато" от родителите му, за да върнато днес в Пловдив след плащането на "откуп".

Вчера вечерта сестрата на "крадеца" забаламосала родителите на 3-месечната Гюлерман. През това време той и негов приятел влезли през прозореца и откраднали бебето. След това започнали празненствата - всички седнали на маса още от 00:00 ч. тази нощ, но казали на родителите, че ще могат да видят детето си на брега на река Марица в 7 ч. сутринта.

Тази сутрин близките дошли и "откупили" бебето с агнета и пари. Освен Гюлерман, още няколко бебета, ненавършили 1 година, бяха "откупени", а след това и измити с речна вода за здраве. Такава е традицията на 6 май, който е празник и за турците, и за ромите в България. Едните отбелязват Чичек Байрам, а другите – Едерлези, но въпреки различните имена на празника ритуалът е почти сходен.

Вижте ВИДЕО от ритуала за днешния празник: