Съдиите в Пловдив приеха, че Иван Евстатиев е упоил с алкохол, след което се е възползвал сексуално от 16-годишната ученичка от Стрелча. За това деяние той беше осъден да плати 10 хиляди лева обезщетение на близките на пострадалата и да лежи 6 години зад решетките.

„Очаквахме да бъде осъден, но не бяхме сигурни, докато не чухме присъдата. Срамът си остава за нас, той не може да се изтрие. Доволен съм, че има осъдителна присъда.”, заяви бащата на пострадалото момиче Георги Белуков.

„Това е една присъда, която е продиктувана под натиска на общественото мнение и страда от това мнение. В периода, в който е осъществен половия контакт, пострадалата не е била в безпомощно състояние”, твърди адвокат Ташкена Колчева, която защитаваше екскмета на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев по делото, в което той беше признат за виновен в изнасилване на непълнолетна.

Още реакции от съдебния процес – вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: 

„6 години за човек, който не е осъждан, не в първа младост е нормална и отговаряща на правилата присъда, една прецизна присъда.”, каза адвокатът на пострадалата Иван Грошев.

По делото имаше две експертизи с различни заключения. Това е една от причините защитата на Евстатиев да обжалва присъдата.

 „Той е един достоен човек, всеки може да допусне някаква грешка, но пак казвам – това е морално укоримо деяние”, твърди братът на Евстатиев – Димчо.

От прокуратурата смятат наказанието за справедливо.

„Това съответства напълно на наказанието, което искахме и смятаме, че е справедливо съобразно извършените престъпления”, каза прокурор Атанас Илиев.

Присъдата може да бъде обжалвана в срок от 15 дни пред Окръжния съд в Пловдив.