Уникална по рода си демонстрация на военновъздушни способности на американския самолет F-35 се проведе на авиобаза Граф Игнатиево. Това е най-ново поколение боен самолет, като специалното му покритие и форма го правят трудно откриваем за радарите.

 „Невидимият” стелт-изтребител дебютира в българското небе днес по обед пред погледите на президента Румен Радев, министъра на отбраната Стефан Янев и началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев. Демонстрацията на способностите на изтребителя продължи около час. Засега обаче родните пилоти могат само да мечтаят да управляват такава машина. Кадри от демонстрацията - вижте във видеото: 

„На мен лично ми се иска да летим на нов самолет, независимо от типа на самолета”, заяви пред TrafficNews.bg пилотът Любомир Станчев.

Първите F-35 бяха прехвърлени в Европа на 15 април. Според официалното съобщение на Пентагона осемте машини ще останат в Европа няколко седмици и ще участват в различни учения и тренировки със съюзнически военновъздушни сили, в това число и България.

„Аз съм реалист – такъв самолет скоро не можем да имаме. Знаете, че програмата за производство закъсня, финансовата причина също е важна,  но в близките 10-15 години не можем да имаме такъв изтребител”, каза държавният глава Румен Радев.

В авиобаза "Граф Игнатиево" край Пловдив в момента има 12 американски  изтребителя F-15, които ще участват в учението "Тракийски орел 2017".