Престъпно нехайство във Велинград. Водното дружество в града е имало информация за превишените стойности на уран във водоизточниците още на 29 декември миналата година. Въпреки това контролните органи  не са били уведомени, съобщиха от здравната инспекция в Пазарджик.

Ограничено остава ползването на водата за питейни нужди в селата Света Петка, Юндола, Грашево, Пашово и Мечо Корито. На жителите се доставя бутилирана натурална минерална вода, която се раздава на домакинствата по списък. От Регионалната здравна инспекция в Пазарджик заявиха, че информацията за завишеното количество уран във водата е постъпила при тях с 4 месеца закъснение. През последните няколко дни пробонабиране е направено от всички засегнати водоизточници във Велинградско. Резултати се очакват до няколко дни.

Още подробности - във видеото на ТРАФИК ТВ:

  

Началникът на отдел "Държавен здравен контрол" в РЗИ-Пазарджик д-р Румен Атанасов обясни на пресконференция днес, че през месец март са правени изследвания на водата в Света Петка, но пробите не са отчели завишения на стойностите.

В момента водоползването за питейни нужди от проблемните водоизточници е спряно до излизане на окончателните резултати, допълниха експертите.