Шофьорът на мощния джип „Хамър”, който през декември 2015 г. прегази и уби 70-годишен мъж в Пазарджик, получи ефективна присъда. Тя бе прочетена преди минути в Пазарджишкия окръжен съд, предаде репортер на TrafficNews.bg

Иван Янакиев получи 3 години и 6 месеца затвор, глоба от 2000 лева и лишаване от свидетелство за управление на МПС за срок от 3 години.

„Присъдата е твърде висока, ще обжалваме”, категоричен беше защитникът на Янакиев – адвокат Мишев.

Той настоява за оправдателна присъда, тъй като смята, че и пешеходецът има вина за случилото се, защото е изскочил в последния момент на натоварения булевард.

Близките на жертвата очакваха по-високо наказание.

„Присъдата трябваше да бъде поне 5 години затвор”, заявиха след заседанието синовете на жертвата.

Самият Янакиев запази мълчание, след като чу решението на магистратите.  

През месец юни 2016 г. Янакиев  беше осъден да плати глоба в размер на 2000 лева за това, че е шофирал под въздействие на амфетамини. Той има множество нарушения на пътя.

Припомняме, че през декември 2015  вечерта луксозен джип „Хамър“ буквално помита 70-годишен мъж, който пресича улица „Пловдивска“, недалеч от голям хипермаркет. Според очевидци, джипът се е движил с много висока скорост като на рали. Автомобилът влачил тялото на пешеходеца около 100 метра. Според автотехническата експертиза в момента на удара 3-тонният автомобил на Иван Янакиев се е движил със 74 км/ч при позволени 50.

Реакциите след присъдата - вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: