В Копривщица ще разрешат строителството на нови сгради, но в определен стил. Това стана ясно днес след общественото обсъждане в града, инициирано от местната община. Решението идва след големия скандал, при който Общинският съвет в града опита да премахне статута на Копривщица като архитектурно-исторически резерват. Как преминаха дебатите и различните гледни точки – във видеото на ТРАФИК ТВ:

 

Новият устройствен план на Копривщица не предвижда забрана за строителството, но въвежда изискване за новите сгради. Те трябва да отговарят изцяло на облика на града, който е единственият град музей у нас.

„В Копривщица има много свободни терени, но строителството ще бъде само и единствено с тази архитектура, която всички я знаем и желаем и е залегнала в законовите рамки”, твърди кметът Генчо Герданов.

Новият план за строителство беше представен пред гражданите. Той предвижда градът да се развива чрез строежи на нови сгради, но и да се запази културното му наследство.

„Застрояването не трябва да минава 2 етажа, 50% остава зелена площ. Това е стилът на възрожденската къща в Копривщица и ние не трябва да преминаваме и сме на мнение, че трябва да се пази и доразвива.”, казва арх. Кънева

Жителите на Копривщица са категорични, че статутът на града като резерват трябва да се запази.

„Трябва да си остане това, защото е град музей и би трябвало да се запази старинният вид”, твърди жител на населеното място.

Новият устройствен план не се харесва на председателя на Общинския съвет, който е на мнение, че градът градът се задъхва.

„Никой не иска да нарушава архитектурата и да разваля облика на града, но единственото редно е да се намери нормалната симбиоза гражданите да не бъдат принуждавани да живеят в 19 век поради простата причина, че това е архитектурно-исторически резерват”, казва Радко Христов – председател на ОбС-Копривщица.

Окончателно решение за новия устройствен плана на града музей Копривщица ще бъде взето в края на месец април.