Мерките, които са били предприети за водоизточниците със завишени нива на уран край Първомай, са били заради "потенциална опасност". Това обясни д-р Цвета Иванова от РЗИ-Пловдив след среща за проблема в Областната управа. "Не считаме, че има непосредствен риск", успокои тя.

Трябва да се прави разлика между водата, която достига до потребителите, и тази, която е в кладенците. Това пък обясни управителят на ВиК Пловдив инж. Спартак Николов. Първомай се захранва с вода от общо 13 кладенеца. От всички тях водата се събира в общ водоем, от който след това отива при потребителите. Така дори в затворените два от тях нивото на уран да е било над нормата, количеството от веществото е станало с пъти по-малко във водоема. 

На срещата, инициирана от областния управител Здравко Димитров, е станало ясно, че не е имало умишлено забавяне на каквито и да е резултати.

Информацията от вчера, че новите проби са показали, че няма превишение на нивото на уран в затворените кладенци, са междинни, посочи д-р Цвета Иванова. Те са от изследванията в Националния център по радиобиология и радиационна защита. Крайни резултати ще има след около месец, тъй като изследванията отнемат време.