Новината за открития във водата в Първомай уран подсети някои от жителите на града за това, че преди години покрай него е имало именно мина за добиване на уран. Според някои от тях това може да има общо с превишенията на нормата от него в някои от кладенците, чрез които се осигурява питейна вода за Първомай.

„Преди десетки години е имало производство на уран край квартал Дебър на юг", разказа пред камерата на TrafficNews.bg кметът на Първомай Ангел Папазов. "Но това е преустановено от може би вече 30 години”, допълни той.

От РЗИ-Пловдив днес обясниха, че инспекцията никога не е следяла за това дали има подобни мини покрай населените места. Все пак подчертаха, че откритият в пробите уран е от естествен произход - от почвата и скалите, през които е минавала водата, а не е резултат от човешка дейност.

Припомняме ви, че в 2 от общо 13-те кладенци, снабдяващи с вода Първомай, е открито ниво на уран, по-високо от допустимото в нормативната уредба. Те са затворени до второ нареждане. Същото се е случило и с един от двата кладенци, които захранват с питейна вода близкото село Караджалово. От здравната инспекция все пак успокоиха, че нивото на уран е много ниско и не представлява опасност за хората.

От кладенците са взети нови проби и се чакат резултатите от тях. В същото време прокуратурата нареди да се направи проверка на качеството на водата в Първомай, за да се провери дали тя е опасна за хората.

Вижте всичко по темата във ВИДЕО РЕПОРТАЖА: