Няма данни, че водата в Първомай не е годна за пиене. Това заявиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пловдив на пресконференция днес. Водата в Първомай идва от общо 13 кладенци, преди да достигне пречиствателната станция, а след това и чешмите на потребителите. Резултати от проверки, направени в края на февруари, са показали наличие на малко количество естествен уран в 3 от тях, заради което те са били затворени още миналата сряда.

От РЗИ обясняват, че уранът във водата не е резултат от човешка дейност, а е натрупан по естествен път от почвата и скалите. Кладенците са затворени, защото се надвишава допустимото от нормативната уредба количество уран. Опасност за хората обаче няма. 

„Към момента нямаме данни, че водата не става за пиене. 730 литра вода човек трябва да изпие за една година, за да се постигне една десета от тази граница", обясни д-р Цвета Иванова от РЗИ-Пловдив. "Сами разбирате, че това е нищожно количество. Сега сме взели проби от чешмите на потребителите. През празниците се работеше, така че анализът течеше и след като имаме вече последни данни ще можем да определим със сигурност към днешна дата какъв е проблемът и има ли изобщо проблем”, допълни тя.

Вижте още по темата във ВИДЕОТО: