Ще бъдат ли изпързаляни отново пловдивчани и градските власти, след като общината се съгласи да влезе отново в съдружие с Георги Гергов в панаира? Това бе въпросът, на който се търсеше отговора на днешната сесия.

След два часа дебати местният парламент гласува с 31 гласа „за”, 9 „против” и  7 „въздържали се” приемането на 20,63 % акции в Международен панаир Пловдив.

Противниците на предложението изтъкваха като аргумент, че с придобиването на тези акции Пловдив не печели нищо, а напротив – той влиза в нова спирала от задкулисие с Георги Гергов, което през годините е струвало десетки декари общинска земя и апетитни къщи и имоти из целия град. 

Кметът Иван Тотев и съветниците около него обаче смятаха, че Пловдив може да се спечели от тази сделка, тъй като се взимат 20 % акции от дружество с активи от 780 милиона лева и с дългове от 60 милиона.

Георги Гергов притежава 51 % от акциите, а другите 29 % бяха дадени на Община Варна. Тя най-вероятно ще ги замени за спорния терен, който варненци наричат „Дупката”. Така Гергов ще има 80 %, което прави повече от 2/3. Според противниците на сделката така Гергов ще може да вдигне капитала на дружеството и Пловдив отново да ще бъде оставен на „сухо”, както бе направено с „Пълдин тур инвест”. Според другите съветници обаче тези 20,63 % на Пловдив са достатъчни, за да може да се блокира подобно решение.

Вижте отзивите след днешното решение: