Не минава и седмица без да бъде заловен затворник с дрога в затвора в Пловдив. Хероин, амфетамин, марихуана. Има затворници, залавяни по 2, 3 и повече пъти. Наказанията обаче очевидно са символични, тъй като търговията с наркотици не спира.

Според запознати обаче през последната година дизайнерската дрога "бонзай" трайно е изместила вездесъщия хероин. Голяма част от затворниците я предпочитат , тъй като първо е значително по- евтина от хероина и второ тестовете за наркотици не я засичат. 

Една доза бонзай се разменя за кутия цигари, докато при хероина пропорцията е 1 към 10. "Бонзаят влиза в затвора по най- различни пътища - с колетите, които затворниците получават по време на свиждане, носят им , докато са на външни обекти и работят или се "зареждат", докато са в отпуска. Много от затворниците употребяват и ходят като ударени с мокър парцал" разказват хора отвътре. 

В затвора системно се правят тестве за нарктотици, които обаче хващат марихуана, хероин и амфетамин. 

Лишен от свобода предостави записи, на които се вижда как затворник си инжектира хероин. Според тях подобни картини са ежедневие.

Макар и забранени, дрога и телефони има в целия затвор. 

Само преди две седмица при полицейска акция бяха открити 18 телефона. Два дни по- рано обиск е правен и в ТПО "Хеброс". По време това претърсване затворници са били събличани голи и претърсвани. В тази връзка TrafficNews.bg изпрати запитване до Министерството на правосъдието.

Ето и отговора от пресцентъра на министрестмото: "На 27.03.2017 г. в 21.15 ч. в ЗООТ „Хеброс“ при затвора гр. Пловдив по разпореждане на началника на затвора е извършено претърсване на спални помещения и личен обиск на лишените от свобода настанени в тях. Извършеният обиск на лишените от свобода и претърсването на спалните помещения е съгласно чл. 92 и чл. 93 ЗИНЗС и чл. 85, чл. 86 и чл.87 ППЗИНЗС." 

Всъщност член 93 от Закона за изпълнение на наказанията гласи следното:

Чл. 93. (1) Обискът на лишените от свобода не може да се извършва по начин, унижаващ тяхното достойнство.
(2) Обискът се извършва от специално обучени длъжностни лица, които са от същия пол с лишения от свобода.
(3) Обиск на интимните части на лишения от свобода може да се извършва само от медицинско длъжностно лице.
 
Според потърпевшите алинеите 1 и 3 са били нарушени при въпросния обиск.