16 случая на дрогирани шофьори са констатирани в Пловдив само за последните няколко седмици. Става дума за водачи, които са седнали зад волана след употреба на упойващи и наркотични вещества. Някои нарушители сядат зад волана след пушене на марихуана, но при други е установена употребата на амфетамини, хероин и други наркотици. Проверките са правени от служители на „Пътна полиция” на територията на града чрез полеви и стационарни тестове.

Пияните зад волана от началото на годината до 12 април пък са 130 души. Става дума за тези водачи, които са били хванати да шофират след почерпка и при които дрегерът е показал над 1,2 промила алкохол в кръвта.

Само за пример – трима шофьори са били хванати в Пловдив само вчера. Около 5 часа на кръстовище между улиците “Михалаки Георгиев” и “Студенец” 49-годишен мъж от града бил засечен да шофира лек автомобил афа ромео с 2,13 промила. Същата вечер, около 21:40 часа, на улица “Константин Нунков” друг пловдивчанин, на 55 години, бил хванат зад волана на лек автомобил опел с 1,66 промила. Междувременно техен 60-годишен съгражданин бил заловен на улица “Доктор Селимински” да управлява лек автомобил нисан с 2,07 промила.

Най-масовите нарушения в Пловдив обаче остават тези, свързани с превишение на скоростта. Шофьорите под тепетата, изглежда, обичат да натискат педала, сочи статистиката. За същия период – от 1 януари до 12 април – само от „Пътна полиция” са регистрирани общо 10 054 нарушения на Закона за движение по пътищата. Над една трета от тях са за превишена скорост.

А какво се случва с пияните и дроиграни шофьори, когато се изправят пред съда - вижте ТУК

Вижте ВИДЕО по темата: