След дружески спор дрон операторът Димитър Богословов успя да премери най-високия комин в Пловдив. Съоръжението на ТЕЦ-Север е високо точно 196 метра, показа експериментът с безпилотния летателен апарат.

„Заснемането на това видео стана съвсем случайно. Снимахме клип в Хисаря и на връщане се отбихме до Пловдив, за да заредим метан. Коминът се намираше в близост до метан-станцията, но не изглеждаше толкова голям“, каза пред „Plovdiv Time“ Богословов.

Докато зареждали гориво, с неговия приятел завързали спор колко е висок коминът. „Неговото предположение беше за  60 метра, а аз посочих, че е над 80. Тогава се сетих, че с дрона, който е на задната седалка, може да го измерим с точност“, допълни Димитър. Направените кадри му харесали и той сглобил кратко клипче, което публикувал в социалните мрежи.

Богословов от година се занимава с професионално снимане с дрон. Софийска издателска компания дори го е оценила като най-добрия оператор на дрон в България. „Още преди да си купя дрон, мечтаех да заснема такъв голям комин. Бях забравил и се сетих за тази мечта едва когато застанах с дрона над него“, посочи той.

Откритието на Богословов има епохално значение за европейската столица на културата. Досега беше известно, че височината на комина на ТЕЦ-Север е 180 метра, което го нареждаше на незавидното 15-о място в България. С новата отчетена височина от 196 метра пловдивското съоръжение се изкачва на шесто място. Най-високият комин в страната принадлежи на металургичния комбинат „Аурубис“ в Средногорието – 325,4 м.