"Новата цел, която аз прокламирам, е Пловдив да стане високотехнологична индустриална столица на България". Това заяви директорът на Технически университет - София, филиал Пловдив проф. д-р Вальо Николов пред TrafficNews.bg.

Според него вече е неоспоримо, че градът под тепетата е индустриална столица на страната, но сега е моментът вниманието да се насочи към високите технологии. За целта е необходимо в Пловдив и региона да има високотехнологично производство. "То е възможно само с много добре подготвени инженерни кадри", обясни той.

Той коментира проблемът, с който се сблъскват предприятията в Тракия икономическа зона - липсата на достатъчно на брой подготвени специалисти. Основна причина за това според проф. д-р Николов е, че много млади и талантливи българи след завършването си предпочитат да се развиват в чужбина, а не у нас. Това важи както за дипломирани студенти, така и за младежи, току-що излезли от гимназиите.

Сред проблемите той нареди и инерцията от миналото, когато се е смятало, че инженерната професия не е престижна и не води до успешна реализация. Това според него вече не е валидно. Студенти, завършили филиала на Техническия университет в Пловдив, успяват да се реализират във водещи компании по целия свят.

Директорът на пловдивския филиал на ТУ постоянно обяснявал на студентите какви късметлии са, защото имат възможност да се обучават и да правят първите си кариерни стъпки във времена, в които индустрията в Пловдив отново е в разцвет. А това, разбира се, им дава много повече възможности отколкото техни колеги са имали в предишни години. 

Какво още каза проф. д-р Вальо Николов пред камерата на TrafficNews.bg - вижте във ВИДЕОТО: