Студентката от Техническия университет в Пловдив Стилияна е само на една крачка от придобиването на още една категория за управление, но не на наземно МПС, а на самолет. Момичето има вече една диплома за управление на едномоторен такъв. Сега четвъртокурсничката е амбицирана да довърши обучението си и успешно да премине практическите изпити, за да има право да управлява самолети,  извършващи търговска дейност.

Най-голямата мечта на Стиляина е да управлява Боинг. За това обаче са необходими много труд и силна воля, сподели тя пред репортер на TrafficNews.bg.

В едно обаче студентката е категорична: "Искам да работя и да се развивам в България. Когато съм в облаците най-красивите гледки са именно в нашата страна".

Щастието си Стиляна открива в облаците. Тя се запалва по самолетите по време на  авиошоута. Още в 12-ти клас девойката е убедена, че ще стане един от най-успешните жени пилоти. Тя е приета „Авиационна техника и технологии“ в Техническия университет – филиал Пловдив и в момента е на финалната права, за да се дипломира. Стилияна е избрана и за Студент на годината в техническите науки.

Въпреки многото трудности, които среща по пътя си тя не се отказва от мечтата си.

До достигане на летателните си способности Стиляна първо се научава да шофира всички наземни превозни средства.

Тя има 16 категории за управление на МПС: : АМ, А1, А2, A, B1, B, C1, C, D1, D, BE, C1E, CE, D1E, DE, Tkт. По просто казано Стилияна може да кара моциклет,мотопед, автомобил, камион, автобус, автомобил с ремарке, камион с ремарке, автобус с ремарке, трактор. 

Още за Стилияна и мечтите й вижте във ВИДЕОТО:

 

Като студентка Стилияна Бакалова работи усърдно и публикува свои доклади и научни разработки в национални конференции по технически науки. В един от докладите си например тя прави прецизен анализ на сравнителните маневрени характеристики на самолетите МиГ-29 и Eurofighter Typhoon. Нейните доклади “Авиационни двигатели”, “Математически анализ на маневрените свойства на бойните самолети“ „Изследване на маневрените свойства на военни самолети“ предизвикват интереса дори на специалистите от българските военно-въздушни сили.

Снимка на Stiliyana Bakalova.

Снимка на Stiliyana Bakalova.