“На този етап няма опасност, но ние сме длъжни да реагираме предварително, за да можем да предвидим евентуално наводнение и да го предотвратим”. Това заяви пред TrafficNews.bg областният управител на Пловдив Здравко Димитров във връзка с обявеното от него частично бедствено положение. То е в сила за селата Катуница, Ягодово и град Садово, заради скъсани диги на река Чая и опасността от наводнение.

Димитров днес свика щаба за бедствия и аварии, за да се набележат мерки за справяне със ситуацията и възстановяване на дигите, които са скъсани на три места. В срок от седем дни набелязаните мерки трябва да бъдат изпълнени, за да се избегне риска от евентуално наводнение в населените места.

Областният управител поясни още, че в краткосрочната прогноза за времето през месец април е посочено, че се очакват обилни валежи. Налице са и други тревожни фактори – снеготопенето по планинските върхове, както и това, че река Чая периодично има вълна.

Землището на Катуница бе наводнено от придошлата река през 2005 година и споменът за това още преследва жителите на селото. До скъсванията на дигата на река Чая сега се е стигнало след укрепване на коритото на реката. Служители на „Напоителни системи” правили просеки, за да изсипват там големи камъни. След това те не са били запълнени.

Вижте какво каза областният управител във ВИДЕОТО: