Кандидатите да заемат поста „Главен архитект на Пловдив” ще минат през сериозно сито. Те ще бъдат оценявани не само от експерти, но и от жителите на града. Причината е, че от администрацията планират кандидатите публично да защитават своите идеи пред пловдивчани.

9 дни имат всички, които искат да се пробват за престижната позиция, за да подадат своите документи в Общината. Изискванията са възможно най-занижени, като целта е колкото се може повече хора да могат да вземат участие и да изложат своите идеи за развитието на града. Обръща се внимание на това, че Пловдив е уникален град, в който са налице фактори като богатата му култура, разположението, терена и пр., които създават предизвикателства пред архитекта, които не са налице никъде другаде в страната. Кандидатите за поста трябва да имат степен на образование магистър със специалност „архитектура”, както и 4 години професионален опит като архитект или ранг III младши.

Одобрени кандидати от тях ще получат задача – в рамките на един месец те ще трябва да изготвят „Концепция за развитие на инструментите на градско планиране за управление на проблемите на град Пловдив при вземане на краткосрочни решения в условия на неконфликтност с целите на дългосрочното планиране”.

След като концепциите са готови, те ще бъдат защитавани на два етапа. Първо пред комисия от експерти. След това и пред пловдивчани, като публичните защити ще са една или две в зависимост от броя на кандидатите.

Средната работна заплата, която новият главен архитект на Пловдив ще получава след избирането си, е 1000 лева.

Вижте ВИДЕО по темата: